Lohiile sau scurgerile vaginale post-partum – ce reprezintă, cât timp durează și când e cazul să îți faci griji

Fiecare femeie experimentează scurgeri vaginale după naștere, cunoscute și drept lohii, care reprezintă o combinație dintre sânge, mucus și țesut uterin. Află în continuare ce reprezintă mai exact lohiile, cât ar trebui să dureze, când este vorba de normalitate și când este cazul să îți faci griji.

Din păcate, corpul tău nu își revine imediat după ce dă naștere unei vieți noi. După ce 9 luni de sarcină iau sfârșit, urmează să înfrunți un șir de neplăceri post-partum. Una dintre acestea sunt lohiile, eliminări alcătuite din sânge, mucus și țesut uterin.

„În timpul sarcinii fluctuațiile hormonale determină îngroșarea pereților uterini pentru a susține placenta”, enunță Christine Masterson, șefă a secției de servicii pentru femei și copii din cadrul Summit Medical Group din New Jersey. „După naștere pereții uterului încep să se contracte spre dimensiunile sale obișnuite, reducându-și grosimea prin secreția lohiilor”, a mai adăugat specialista.

Aceste lohii nu sunt total diferite de menstruație, deoarece conțin aceleași componente – sânge și țesut uterin. Cu toate acestea, lohiile reprezintă un fenomen mai intensiv din cauza dimensiunilor mari ale uterului în timpul sarcinii. Iată de ce eliminarea acestora durează mai mult decât un simplu ciclu menstrual și trece printr-un șir de etape înainte de final.

Dacă ești în așteptarea unui copil, află în continuare la ce fenomen și semne să te aștepți după naștere.

Cum arată lohiile?

În primele zile sau săptămâni după naștere lohiile seamănă foarte mult cu sângele menstrual: sunt de culoare roșie aprinsă, iar fluxul poate fi destul de intens. Posibil, va fi nevoie să porți absorbante mai mari și mai groase pentru a-i face față, iar printre eliminări vei putea observa și particule de placentă (mici bucăți de țesut) care nu trebuie să te sperie.

După primele două săptămâni culoarea lohiilor se va schimba din roșie aprinsă în brună, iar eliminările vor scădea în volum. Eventual, acestea pot deveni galbene sau apoase. Spre sfârșit este posibil să ai eliminări neregulate mai degrabă decât un flux constant.

Lohiile se vor elimina și după nașterea prin intervenție cezariană?

Da, lohiile se vor elimina și după nașterea prin intervenția cezariană, însă acestea nu vor fi la fel ca și după nașterea pe cale vaginală. „Tipic femeile care au născut prin intervenție cezariană vor avea eliminări mai puține, deoarece noi curățăm manual uterul pentru a ne asigura că am înlăturat orice urmă a placentei și a altor membrane”, a declarat Amy Magneson, medic ginecolog în cadrul CareMout Medical din New York, SUA. Potrivit specialistei, acest lucru nu se întâmplă în cazul nașterii naturale, iată de ce femeile experimentează acest fenomen pentru o durată mai îndelungată.

Cât timp durează eliminarea lohiilor?

De obicei, eliminările durează de la 6 la 8 săptămâni. Astfel, atât timp cât te afli în acest interval de timp, iar volumul eliminărilor scade, este un fenomen absolut normal. „Atunci când proaspăta mămică este externată din spital, aceasta trebuie să se aștepte la faptul că lohiile vor scădea treptat în volum, iar dacă eliminarea acestora se intensifică în timp, femeia trebuie să apeleze de urgență la medic”, a adăugat Magneson.

Care circumstanțe mai pot cauza sângerări după naștere?

În cazul în care ai eliminări anormale după naștere, acest fapt poate fi cauzat de un șir de circumstanțe. Sângerările pot fi provocate de lacerații vaginale, de sângerări ale vezicii urinare (adică sângele se elimină din vezica urinară, nu din uter)  sau de alte patologii nediagnosticate până la sarcină.

Adițional, este posibil un șir de probleme asociate cu contracția uterină. „Atunci când femeia are lohii abundente, iar fundul uterin nu este suficient de ferm, aceasta poate experimenta atonia uterină. Acest fenomen este provocat de contracțiile insuficiente ale uterului, fie în interiorul acestuia există placentă sau alte membrane sau poate fi vorba de unele formațiuni care împiedică apariția contracțiilor, precum fibroizi în interiorul acestuia.

În asemenea cazuri vizita la medic este absolut indicată. Acesta va masa uterul pentru a contribui la eliminarea eficientă a lohiilor și va prescrie medicamente pentru a favoriza contracțiile uterine.

Este sângerarea post-partum o normalitate și când e cazul să apelezi la medic?

În cazul apariției îngrijorărilor te poți adresa la medic pe parcursul celor 6 luni de controale repetate. Întrebările pot viza cheagurile mari de sânge (de dimensiunea unui grapefruit) eliminate pe parcursul acestei perioade de după naștere. Mici cheaguri pot fi eliminate pe parcurs și nu necesită îngrijorare.

Nu ezita să apelezi la medic, dacă ai dureri severe, crampe care durează mai mult de câteva zile după naștere și lohiile urât mirositoare. Acestea sunt semne evidente ale infecției. De asemenea, urmează să te îngrijorezi, dacă ai schimbat absorbantul mai mult de o dată în oră din cauza eliminărilor exagerate de sânge. Dr. Magneson accentuează importanța verificării frecvente a eliminărilor de sânge și a cantității acestora după vizitarea toaletei.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
smartparenting.com.ph
Sursa: 

parents.com

La Inceput