10 consecințe ale consumului de țigări, de scurtă și de lungă durată. Care sunt formele de cancer cel mai des provocate de fumat

Nicotina, care se află în produsele din tutun – țigări, tutunul de rulat, cel pentru narghilea sau încălzit HEETS, dar și din produsele conexe, precum țigările electronice, își face utilizatorii dependenți. Deși majoritatea fumătorilor enunță că știu care sunt daunele fumatului, puțini dintre ei le conștientizează în deplină măsură. Află în continuare care sunt 10 consecințe, pe care le are fumatul asupra organismului tău. O singură măsură poate preveni apariția acestora – renunțarea la fumat.

Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din SUA avertizează că oricare dintre cele 10 consecințe sporesc riscul de deces. Această deprindere nocivă afectează sistemul circulator, respirator, reproductiv, pielea, ochii și mărește riscul apariției diferitor tipuri de cancer.

Produsele IQOS - o cale spre adicție, nu o alternativă mai sănătoasă. 

Așadar, iată 10 cele mai frecvente consecințe ale fumatului:

1. Afecțiuni pulmonare

Fumatul afectează sănătatea plămânilor, deoarece odată cu inhalarea fumului în organism pătrunde nu doar nicotina, dar și alte substanțe toxice. Țigările sporesc considerabil riscul apariției cancerului pulmonar. Pentru femei este vorba de un risc de 25 de ori mai mare, iar pentru bărbați – de 25,7 ori.

CDC raportează că 9 din 10 decese provocate de cancerul pulmonar sunt provocate de fumat.

Fumatul reprezintă un risc major pentru apariția Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC). Asociația Americană Pulmonară (American Lung Association) declară că fumatul provoacă 80% dintre decesele provocate de BPOC.

Țigările sunt asociate cu apariția emfizemului pulmonar și a bronșitei cronice. De asemenea, acestea pot înrăutăți accesele de astm bronșic.

De ce fumătorii de țigări electronice riscă forme mai grave de COVID-19. 

2. Boli de inimă

Fumatul poate dăuna inimii, celulelor și vaselor de sânge. Substanțele chimice și gudronul din țigări pot majora riscul apariției aterosclerozei sau a depunerilor de grăsime pe vasele de sânge. Acestea pot îngreuna sau bloca circulația sângelui, eveniment extrem de nociv pentru inimă și alte țesuturi din corp.

De asemenea, fumatul poate provoca boala arterelor periferice, care are loc atunci când arterele din inimă se îngustează. De fapt, cercetătorii au găsit o conexiune directă între fumat și îngustarea vaselor periferice. Chiar și cei care fumează ocazional au un risc mult mai mare decât cei care nu au fumat niciodată.

Boala arterelor periferice mărește riscul pentru:

- Apariția cheagurilor de sânge;

- Angina pectorală;

- Infarctul miocardic acut;

- Accidentul vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral - țigările clasice și cele electronice sunt factorul de risc principal. 

3. Afectarea fertilității

Fumatul afectează sistemul reproductiv feminin, îngreunând cu mult procesul de concepere a unui copil. Se întâmplă, pentru că nicotina și alte substanțe chimice afectează hormonii feminini.

În cazul bărbaților, cu cât mai puternice sunt țigările și cu cât mai îndelungată este perioada de utilizare a lor, cu atât mai mare este probabilitatea apariției disfuncției erectile. De asemenea, fumatul poate afecta calitatea spermei și poate reduce fertilitatea.

4. Riscul complicațiilor în timpul sarcinii

Potrivit CDC, fumatul poate afecta negativ o sarcină prin următoarele căi:

- Creșterea riscului sarcinii extrauterine;

- Reducerea greutății copilului la naștere;

- Mărirea riscului nașterii premature;

- Afectarea sistemului nervos, a creierului și a plămânilor copilului;

- Apariția anomaliilor congenitale, precum buza sau palatul dur despicat.

5. Riscul apariției diabetului zaharat de tip 2

CDC accentuează că persoanele care fumează au un risc cu 30%-40% mai mare de a se îmbolnăvi de diabet zaharat de tip 2, în comparație cu cei care nu fumează.

Fumatul îi împiedică, de asemenea, pe cei care suferă de diabet zaharat să își mențină la un nivel constant zahărul din sânge.

6. Slăbirea sistemului imun

Fumatul poate slăbi sistemul imun, sporind susceptibilitatea fumătorului la bolile infecțioase. De asemenea, acest obicei poate provoca o inflamație mai accentuată în corp.

7. Afectarea vederii

Fumatul poate cauza probleme de vedere, precum apariția cataractei sau degenerarea maculară asociată cu vârsta. Macula este o zonă mică de pe retină (membrana ochiului pe care se proiectează imaginea), pe care lumina se focalizează și devine mai clară, asigurând astfel imaginea bine conturată și colorată a obiectelor înconjurătoare.

De asemenea, se pot accentua și alte probleme de vedere, precum:

- sindromul ochiului uscat;

- glaucomul (o serie de afecțiuni care produc leziuni la nivelul nervului optic);

- retinopatia diabetică (deteriorarea retinei din cauza complicațiilor diabetului zaharat).

8. Igiena precară a cavității bucale

Fumătorii au un risc dublu pentru apariția bolilor dentare și gingivale. Riscul crește odată cu mărirea numărului de țigări fumate.

Simptomele bolilor dentare și gingivale sunt:

- Gingii inflamate;

- Sângerarea gingiilor în timp ce te speli pe dinți;

- Pierderea dinților;

- Dinți sensibili.

Fumatul poate determina pierderea abilității persoanei de a mirosi și a gusta alimentele. De asemenea, în timp, dinții pot deveni galbeni sau bruni.

9. Afectarea pielii și a părului

Fumatul poate afecta sănătatea părului și a pielii. În timp, pielea fumătorului îmbătrânește mai rapid, făcându-și apariția cutele pronunțate, premature. De asemenea, este posibilă apariția cancerului de piele, în special în regiunea buzelor.

Părul și pielea fumătorului miros pronunțat a țigară, ceea ce poate determina pierderea podoabei capilare.

10. Un risc mai mare pentru alte tipuri de cancer

Pe lângă apariția cancerului pulmonar, bine documentat prin mai multe studii, fumatul poate influența și apariția altor tipuri de cancer. Societatea Americană de Cancer declară că fumatul mărește cu 20%-30% probabilitatea apariției cancerului de pancreas.

Riscul cancerului de vezică urinară este de trei ori mai mare în cazul fumătorilor, comparativ cu cei care nu fumează.

Un fumător este expus unui risc dublu de apariție a cancerului de stomac, îndeosebi în apropiere de esofag, comparativ cu nefumătorii.

Țigările pot crește riscul și altor tipuri de cancer, precum:

- al cavității bucale;

- al laringelui;

- al esofagului;

- renal;

- de ficat;

- de intestin gros;

- leucemie mieloidă acută.

Fumatul pasiv

Pe lângă daunele pentru propria sănătate, fumătorii afectează și sănătatea celor din jur, care inhalează, fără să și-o dorească, fumul de țigară. Aceștia riscă un șir de boli:

- Mărirea probabilității apariției răcelilor sezoniere și infecțiilor urechii;

- Înrăutățirea simptomelor astmului bronșic;

- Creșterea tensiunii arteriale;

- Afectarea inimii;

- Reducerea colesterolului „bun” din sânge.

Reține! Cea mai bună metodă de a preveni apariția acestor boli este să te lepezi de fumat.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medicalxpress.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput