Botulismul - cauze, diagnostic și tratament. Toxina se poate regăsi, inclusiv, în miere și poate fi periculoasă pentru sugari

Botulismul este o patologie severă cauzată de pătrunderea și înmulțirea toxinei botulinice în organism. Aceasta este produsă de bacteria Clostridium botulinum și poate cauza simptome severe, ba chiar și decesul dacă nu se intervine rapid. Cum pare botulismul, ce poate să-l provoace, ce simptome are și de ce este important să conservăm corect produsele alimentare – sunt doar câteva întrebări la vom încerca să oferim răspuns. De asemenea, vă spunem cum puteți preveni boala și cum o puteți trata, dacă, totuși, v-ați îmbolnăvit.

Cum apare botulismul?

Bacteriile, alături de toxina botulinică eliminate de ele, pot pătrunde în organism prin alimentele consumate, contactul cu solul contaminat sau prin rănile deschise. Fără o intervenție timpurie botulismul netratat poate provoca paralizii, dificultăți de respirație și deces.

Botulismul poate fi de trei tipuri:

- Infantil;

- Alimentar;

- Transmis prin răni.

Pentru a elimina toxina, bacteria are nevoie de condiții anaerobe (fără aer). Iată de ce conservele preparate acasă sunt mediul ideal pentru înmulțirea acestei bacterii.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), cel mai des botulismul apare în urma preparării și consumului conservelor din ciuperci. Se întâmplă, pentru că ciupercile nu pot fi spălate bine de solul în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului. Nimerind în mediul lipsit de aer din conservă acești spori elimină toxina care și provoacă toxiinfecțiile alimentare. Fierberea timp de 5 ore nu distruge sporii. Iată de ce specialiștii ne atenționează să nu preparăm conservele din ciuperci în condiții de casă prin ermetizare.

Care sunt simptomele botulismului?

Simptomele toxiinfecției apar între 6 ore și 10 zile după infectarea inițială. Însă, în medie, acestea își fac apariția între 12 și 36 de ore după consumul alimentelor contaminate.

Semnele timpurii ale botulismului infantil sunt:

- Constipațiile;

- Dificultăți de alimentare;

- Oboseala;

- Iritația;

- Salivația;

- Ptoza palpebrală („căderea” pleoapelor);

- Plâns slab;

- Pierderea controlului capului și mișcări neclare provocate de slăbiciunea musculară;

- Paralizii.

Semne ale botulismului alimentar și celui transmis prin răni:

- Dificultăți de înghițire și vorbire;

- Vederea încețoșată;

- Căderea pleoapelor;

- Dificultăți de respirație;

- Greață, vomă și crampe abdominale;

- Paralizie.

Cine este expus riscului?

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, 65% din cazurile de botulism raportate apar la copiii cu vârsta de până la 1 an. Fenomenul este provocat de contactul copilului cu solul contaminat sau în urma consumului alimentelor ce conțin sporii acestei bacterii. Mierea de albini poate fi un exemplu de alimente contaminate cu un risc potențial în această vârstă. Acești spori pătrund în intestinul bebelușului, unde elimină toxina periculoasă. Copiii mai mari și adulții au mecanisme de apărare mai dezvoltate împotriva acestui fenomen.

Potrivit CDC, 15% dintre cazurile de botulism sunt de origine alimentară, iar OMS vine cu o listă de produse preparate în condiții casnice cel mai frecvent contaminate cu această bacterie:

- Legumele conservate slab acide, precum sfeclă, spanac, ciuperci și fasole verde;

- Tonul conservat;

- Peștele afumat, sărat sau fermentat;

- Produsele din carne, precum șunca și cârnații.

Botulismul transmis prin răni ocupă 20% dintre cazurile totale de botulism și apare în urma pătrunderii sporilor în rănile deschise. Rata apariției acestor cazuri la nivel mondial este provocată de utilizarea drogurilor intravenoase, deoarece sporii acestei bacterii pot fi prezenți în heroină și cocaină.

Botulismul nu se transmite de la o persoană la alta, ci doar în urma consumului alimentar a sporilor sau a toxinei de către o persoană sau în urma pătrunderii toxinelor în rana deschisă provocând botulismul.

Cum este diagnosticat botulismul?

Dacă suspectezi că cineva dintre cei apropiați a fost infectat de botulism, apelează imediat la asistența medicală urgentă, întrucât o intervenție rapidă este crucială pentru supraviețuire.

Pentru a diagnostica botulismul, medicul va efectua examenul fizic, înregistrând toate semnele botulismului. Întrebările adresate vor include alimentele consumate, prezența rănilor și alimentația sugarului (inclusiv prezența mierii în alimentație).

Deși unele teste de sânge și mase fecale pot fi preluate, rezultatele acestora vor veni în câteva zile, astfel încât medicul va acționa rapid doar în baza semnelor clinice.

Cum se tratează botulismul?

Pentru botulismul alimentar și cel transmis prin răni medicul va introduce imediat după diagnoză serul antibotulinic. În cazul sugarior va fi utilizată imunoglobulina botulinică, care blochează neurotoxina circulantă în sânge.

În cazurile severe de botulism, poate fi nevoie de suport respirator de oxigen. Recuperarea poate dura săptămâni sau luni de zile, iar reabilitarea medicală poate fi necesară în cazuri severe.

Cum poate fi prevenit botulismul?

- Înainte de conservare, spală bine legumele și asigură un mediu acid pentru acestea. Evită conservarea ciupercilor, a peștelui și a cărnii în condiții casnice.

- Aruncă orice conservă de casă sau din comerț cu semne vizibile de bombare a capacului;

- Fierberea alimentelor din conservă timp de 10 minute distruge toxina botulinică;

- Nu hrăni sugarul cu miere de albini.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

healthline.com, ansp.md

La Inceput