Serotonina are o mare varietate de funcții în corpul uman. Oamenii o numesc uneori substanța chimică fericită, deoarece contribuie la bunăstare și fericire.
Denumirea științifică pentru serotonină este 5-hidroxitriptamina (5-HT). Este prezentă în principal în creier, intestine și trombocite. Serotonina este un neurotransmițător, iar unii îl consideră și un hormon. Corpul îl folosește pentru a trimite mesaje între celulele nervoase.
Se pare că joacă un rol important, privind starea de spirit, emoții, apetit și digestie. Ca precursor al melatoninei, ajută la reglarea ciclurilor somn-veghe și a ceasului corporal.
Ce este serotonina?
Serotonina este rezultatul triptofanului, o componentă a proteinelor, care se combină cu triptofan hidroxilază, un reactor chimic. Împreună formează 5-HT sau serotonina.
Intestinele și creierul produc serotonină. Este prezent și în trombocitele din sânge și joacă un rol în sistemul nervos central (SNC).
Serotonina este prezentă și în animale, plante și ciuperci. Din acest motiv, unii oameni au privit alimentele ca pe o posibilă sursă de serotonină.
Serotonina nu poate traversa bariera hemato-encefalică. Aceasta înseamnă că creierul trebuie să producă orice serotonină pe care trebuie să o utilizeze. Tratamentele pentru depresie și alte probleme de sănătate mintală nu furnizează serotonină în mod direct, ci declanșează reacții care pot crește nivelul de serotonină din creier.
Cu toate acestea, cercetările sugerează că sursele de serotonină din alte zone, cum ar fi sistemul digestiv, pot funcționa independent de serotonina din creier. Acest lucru ar putea avea implicații pentru tratamentul și prevenirea diferitelor afecțiuni fiziologice, cum ar fi degenerarea osoasă.
Funcţii
Ca neurotransmițător, serotonina transmite semnale între celulele nervoase și reglează intensitatea acestora.
Oamenii de știință cred că joacă un rol în starea de spirit și în Sistemul Nervos Central și afectează funcțiile din întregul corp. Poate avea un impact asupra:
-metabolismului osos
-sănătatea cardiovasculară
-sănătatea ochilor
-coagularea sângelui
-tulburări neurologice
Cu toate acestea, relația dintre serotonină și multe funcții ale corpului rămâne neclară.
Utilizări: Depresie și nu numai
Oamenii de știință nu știu exact ce cauzează depresia, dar o teorie este că aceasta provine dintr-un dezechilibru al neurotransmițătorilor din organism.
Medicii prescriu de obicei inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) ca antidepresive. Fluoxetina (Prozac) este un exemplu.
În mod normal, organismul reabsoarbe un neurotransmițător după ce acesta și-a transmis impulsul neural. Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei opresc organismul să reabsoarbă serotonina, lăsând să circule niveluri mai mari de serotonină.
Mulți oameni consideră că SSRI ajută la ameliorarea simptomelor, deși legătura dintre depresie și serotonină rămâne neclară.
O problemă pentru cercetători este că, deși pot măsura nivelul serotoninei în sânge, nu pot măsura nivelurile acesteia în creier.
Drept urmare, ei nu știu dacă nivelurile serotoninei din sânge le reflectă pe cele din creier. De asemenea, este imposibil de știut dacă SSRI-urile pot afecta cu adevărat creierul.
Studiile la șoareci au arătat dovezi contradictorii. Unii sugerează că creșterea nivelului de serotonină poate ajuta la reducerea stresului și a depresiei, dar alții indică faptul că nivelurile de serotonină nu fac nicio diferență.
În 2015, o sursă de încredere editorială a numit utilizarea SSRI pentru a trata depresia „marketingul unui mit”.
Alte tulburări
În afară de depresie, medicii pot prescrie medicamente care reglează nivelul serotoninei pentru a trata o serie de alte tulburări, inclusiv:
-tulburare bipolara
-stres post traumatic
-bulimie
-tulburare obsesiv-compulsive
-tulburări de panică
-migrenă
Ca și în cazul depresiei, unii oameni de știință au pus la îndoială dacă serotonina este singurul factor care afectează aceste condiții.
SSRI cresc nivelul serotoninei, împiedicând organismul să reabsorbă neurotransmițătorii serotoninei. Nivelurile de serotonine rămân ridicate în creier și acest lucru poate crește starea de spirit a unei persoane.
Simptome de deficit de serotonină
Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA), nivelurile scăzute de serotonină pot duce la probleme de memorie și la o stare de spirit scăzută.
Acestea sunt simptome ale depresiei, deși oamenii de știință nu au confirmat o legătură între nivelurile scăzute de serotonină și depresie.
NIDA notează că atunci când oamenii folosesc anumite medicamente recreative, cum ar fi MDMA (ecstasy), organismul eliberează cantități mari de serotonină.
Acest lucru poate duce la epuizarea serotoninei și la o dispoziție scăzută, confuzie și alte simptome care durează câteva zile.
Studiile pe animale au sugerat că aceste medicamente pot afecta nervii care conțin serotonină, cu posibile efecte adverse de lungă durată.
Cum să crești nivelul serotoninei
Unele remedii naturale pot ajuta la creșterea nivelurilor de serotonină din organism. Acestea includ:
-practicarea meditației
-făcând exerciții fizice regulate
-consumând alimente bogate în triptofani
Nu există suficiente dovezi care să confirme că aceste metode pot crește nivelul serotoninei, dar, cu moderație, este puțin probabil să fie dăunătoare.
Alimente
Triptofanul este un aminoacid care se regăsește în unele alimente. Unele cercetări au asociat un aport mai mare de triptofan alimentar cu scoruri mai pozitive ale dispoziției, posibil pentru că triptofanul crește nivelul de serotonină.
Alimentele care pot conține triptofan includ: carne de curcan, ouă, brânză, produse din soia, somon.
Corpul folosește triptofan pentru a crea serotonina. Consumul de alimente care conțin triptofan poate ajuta la susținerea acestui proces, dar nu înseamnă că organismul îl va absorbi și folosi neapărat. În plus, cantitatea de triptofan din alimente poate fi prea mică pentru a face diferența.
Bananele conțin serotonină, dar pot îmbunătăți starea de spirit a unei persoane doar dacă serotonina pe care o conțin va ajunge la creier. Acest lucru nu se întâmplă.
Într-un studiu, un număr de persoane în vârstă și-au îmbunătățit scorurile la testele cognitive după ce au luat suplimente de triptofan timp de 12 săptămâni.
Oamenii ar trebui să discute cu un medic înainte de a utiliza orice suplimente, în cazul în care există riscul de reacții adverse.