Cum să ai grijă de pielea ta primăvara. Ce fel de creme să alegi, în funcție de ten

Începutul primăverii aduce cu sine mai mult soare, un nivel mai înalt de umiditate și temperaturi în creștere, care sunt pentru fiecare dintre noi ca o gură de aer curat. Pielea noastră îndrăgește, asemeni nouă, aceste schimbări, dar are nevoie de mai mult timp pentru a se adapta. Pe lângă aceasta, iarna ne lasă, în majoritatea cazurilor, cu o piele uscată, care pe lângă hidratare are nevoie și de exfoliere. Este cazul să îți schimbi și cremele pe care le-ai utilizat în timpul rece și să adaugi mai multă protecție solară.

Iată un șir de schimbări pe care le poți face în îngrijirea pielii la început de primăvară:

Începe să exfoliezi (dacă nu ai făcut-o până acum)

Dacă ai o piele uscată și nu ai exfoliat-o pe parcursul iernii de frica să nu îți usuci pielea și mai mult, acum e timpul potrivit să o faci. „Odată cu sosirea primăverii și mărirea umidității aerului, putem tolera mai bine acizii și ingredientele active din formula exfolianților. Primăvara este timpul potrivit pentru a scăpa de pielea uscată și de celulele moarte care s-au acumulat pe parcursul iernii”, susține Hadley King, dermatolog din New York, SUA.

De asemenea, potrivit specialistei, nu este cazul să te limitezi doar la exfolierea prin aplicarea scrub-ului cosmetic, ci e bine să apelezi la cosmetolog pentru o exfoliere chimică și fizică. Aceste metode rapide de exfoliere contribuie la procesul de formare a colagenului și sunt un prim pas spre obținerea unui aspect mai tânăr al pielii.

Cu toate acestea, ai grijă să nu treci rapid de la un ten luminos la unul iritat în urma exfolierii exagerate. Specialiștii recomandă să îți exfoliezi pielea cu un scrub de 1-2 ori pe săptămână.

Treci la o cremă hidratantă mai ușoară

În timp ce cremele dense, intens hidratante sunt absolut necesare pe timp de iarnă, atunci când pielea este uscată, aplicarea lor pe o piele transpirată este o cu totul altă istorie. „Atunci când timpul este rece și uscat, trebuie să utilizăm creme emoliente și ocluzive pentru a reduce pierderea transepidermală a apei”, a subliniat Dr. King.

Află cum să ai grijă de piele pe timp de iarnă. 

„Atunci când temperatura și umiditatea aerului cresc, nu mai avem nevoie de creme ocluzive pentru a ne păstra pielea hidratată, iar cremele prea consistente se pot simți prea lipicioase și grase pe piele în această perioadă. Cremele hidratante mai ușurele cu emolienți sunt mai binevenite primăvara”, a mai adăugat King.

Astfel, specialiștii recomandă să optăm pentru o cremă ușurică, cu textura de gel, care se absoarbe mai ușor și protejează bariera pielii.

Schimbă SPF-ul aplicat pe piele

Dacă nu ai aplicat un filtru SPF pe pielea ta în timpul iernii, acum, odată cu încălzirea vremii este absolut necesar să o faci. În cazul în care ai făcut-o pe timpul iernii, ar fi bine să mărești acest filtru (de la 15 la 30-50, de exemplu), întrucât pământul este mai aproape de soare, iar cantitatea razelor ultraviolete care ajung la piele este mult mai mare.

„Crește protecția solară la cel puțin SPF 50 și asigură-te că produsele aplicate asigură protecția solară de spectru larg pe parcursul primăverii și verii”, a declarat Dr. Ted Lain, medic dermatolog din cadrul clinicii Sanova Dermatology, SUA.

Încorporează antioxidanții

Nimănui nu-i plac petele pigmentare, în special dacă acestea sunt induse de razele solare. Potrivit Dr. King, antioxidanții trebuie utilizați pe parcursul întregului an , dar sunt deosebit de necesari pe parcursul primăverii și a verii pentru a evita dauna soarelui.

Medicul ne îndeamnă să ne gândim la aceasta ca la o poliță de asigurare pentru pielea noastră: „Atunci când pielea este expusă razelor ultraviolete ale soarelui, se sintetizează radicali liberi care pot dăuna ADN-ului și accelera distrugerea colagenului și a elastinei. Antioxidanții topici, asemeni vitaminei C, pot dona electroni pentru a stabiliza radicalii liberi și a micșora dauna soarelui”.

Curăță corespunzător toate uneltele utilizate pentru curățarea pielii și machiaj

Primăvara este timpul potrivit să îți cureți corespunzător toate uneltele pe care le utilizezi pentru îngrijirea pielii: de la bureții pentru curățare până la pensulele pentru machiaj.

„Acestea sunt un mediu favorabil de înmulțire a bacteriilor, fungilor sau a mucegaiului, care îți irită pielea și pot contribui la apariția infecțiilor pielii”, a subliniat Dr. King.

De asemenea, este cazul să arunci toate produsele cosmetice care și-au depășit termenul de valabilitate. Este important să știi că și atunci când nu deschizi ambalajul produsului, compușii activi ai acestuia își pierd proprietățile în timp, iată de ce nu este cazul să păstrezi produsele fără a le utiliza.

Dacă nu poți afla cu siguranță care este termenul produsului, fă un test al mirosului. Dacă produsul nu miroase bine și se aplică pe piele diferit de modul în care se aplica atunci când l-ai procurat, acesta trebuie aruncat.

Câteva sfaturi pentru fiecare tip al pielii

- Piele uscată: combină exfolierea cu hidratarea. Aplică o mască moale și hidratantă de 1-2 ori pe săptămână, care îți va oferi hidratarea necesară după vântul puternic de iarnă. Dermatologii recomandă mască de tipul gelului cu acid hialuronic și vitamina B5.

- Piele pală, lipsită de luciu: exfoliază pielea pentru a scăpa de celulele moarte, a aduce un strat nou de celule la suprafață și a ajuta la absorbția mai bună a cremelor în piele. Alege exfolianții chimici, care conțin acid lactic și acid glicolic sau acid salicilic – pentru pielea afectată de acnee. Aceștia vor cauza mai puțină iritație comparativ cu exfolianții duri, cu particule mecanice agresive.

- Piele grasă, predispusă la acnee: treci la o cremă hidratantă ușoară, pe bază de gel, deoarece aceasta nu îți va acoperi porii și așa acoperiți de grăsime.

Află cum să tratezi acneea pe pași. 

- Piele sensibilă: chiar și primăvara specialiștii recomandă utilizarea unei creme mai dense, intens hidratante pentru a preveni deshidratarea pielii. Dacă pielea este sensibilă și predispusă la acnee, este cazul să utilizezi o cremă fără uleiuri, lipsită de riscul formării comedoanelor, care nu va acoperi porii pielii.

- Piele care îmbătrânește: aplică serurile care conțin retinoizi , derivați ai vitaminei A, deoarece aceștia măresc sinteza celulelor pielii și ajută tenul să pară mai luminos și mai proaspăt, reducând dimensiunea porilor. Mărește frecvența aplicării lor până la 5-7 ori pe săptămână și aplică peste creme hidratante, pentru a scăpa de pielea uscată și flască.

Află despre 6 sfaturi anti-îmbătrânire care îți vor schimba rutina de frumusețe.

- Piele afectată de rozacee: după factorii iritanți din timpul iernii specialiștii recomandă aplicarea cremelor hidratante cu ingrediente anti-inflamatoare, precum aloe, vitamina B3, vitamina C sau castravete.

Ai grijă de pielea ta oricând, indiferent de sezon, condiții meteorologice sau dispoziție.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
infinitebeautyusa.com
Sursa: 

realsimple.com, everydayhealth.com

La Inceput