Cum se dezvoltă Leucemia limfoblastică acută cu celule B la copii și ce tratament i-ar putea salva

Leucemia limfoblastică acută (ALL) este cel mai frecvent tip de cancer la copii. Aceasta afectează anumite celule din sistemul imunitar, numite celule B și celule T. ALL afectează, de obicei, celulele B la copii. Aproape toți copiii pot fi vindecați de această boală.

ALL cu celule B face copilul mai susceptibil la infecții, deoarece nu are protecția acestor celule B.

Boala începe în măduva osoasă a copilului, care este centrul spongios al oaselor în care cresc celulele noi din sânge. Celulele leucemice cresc foarte repede și aglomerează măduva osoasă, astfel încât măduva osoasă are probleme în a produce suficiente celule normale.

Copilul va necesita chimioterapie pentru a trata boala. Unii copii ar putea avea nevoie și de un transplant de celule stem. În timpul tratamentului este important să țineți oamenii bolnavi departe, astfel încât copilul să nu ia vreo infecție sau orice altceva.

Cauze

De cele mai multe ori, medicii nu știu ce cauzează LLA cu celule B la copii.

Unele lucruri fac această boală mai probabilă, inclusiv expunerea la doze mari de raze X și alte forme de radiații sau tratamentul cancerului cu chimioterapie. Copiii cu anumite boli genetice, cum ar fi sindromul Down, au, de asemenea, mai multe șanse de a face ALL.

Simptome

Toate simptomele încep atunci când celulele leucemice îndepărtează celulele sanguine normale din măduva osoasă. Tipurile de simptome, pe care le are copilul vor depinde de numărul de celule canceroase și de celulele sanguine sănătoase.

Copiii cu LLA cu celule B pot:

Sângera sau face vânătăi mai ușor decât de obicei

Obosi mai repede

Face infecții mai des

Pierde pofta de mâncare

Avea dureri osoase sau articulare

Febră

Piele palidă

Ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului, axilelor sau în partea inghinală

Dacă celulele canceroase ajung la ficat și splina copilului, acestea pot crește suficient de mari pentru a face burta să se umfle. La unii băieți, testiculele se pot mări.

Tratament

Prima etapă: copilul va primi medicamente pentru chimioterapie pentru a ucide toate celulele leucemice pe care le pot găsi medicii. Scopul este de a pune cancerul în remisie. Acesta nu este un remediu, dar va lăsa măduva osoasă a copilului să înceapă să facă din nou celule sanguine sănătoase. Majoritatea copiilor intră în remisie după o lună de tratament. Medicul poate numi această fază „inducție”.

A doua etapă: Copilul va primi medicamente pentru chimioterapie pentru a ucide orice celule canceroase rămase în corpul său. Medicul poate numi această fază consolidare sau intensificare. Durează 4 până la 6 luni.

Apoi, copilul va primi terapie pentru a scăpa de tot cancerul din corpul său și pentru a-l împiedica să se întoarcă. Aceasta se numește întreținere. El va primi doze mai mici de chimioterapie timp de 2 până la 3 ani.

Medicul va verifica îndeaproape cum decurge tratamentul. Va testa măduva osoasă a copilului imediat după începerea tratamentului pentru a se asigura că învinge leucemia. La sfârșitul tratamentului, medicul poate face analize de sânge pentru a se asigura că tot cancerul a dispărut. Dacă medicul găsește celule canceroase, copilul poate avea nevoie de mai mult tratament.

Transplant de celule stem. Dacă starea copilul nu se îmbunătățește cu tratamentul inițial sau ALL revine, ar putea avea nevoie de un transplant de celule stem pentru ca măduva osoasă să funcționeze din nou. Acestea nu sunt celulele stem „embrionare” despre care ați putea auzi în știri. Acestea sunt celule care trăiesc în măduva osoasă și ajută la formarea de noi celule sanguine.

În cazul transplantului de celule stem, copilul primește celule de la un donator. Acea persoană poate fi o rudă apropiată: un frate, o soră, sau un donator care nu face parte din familia lui. Celulele pot proveni și dintr-un cordon ombilical donat.

Sursa foto: 
Anadolumedicalcenter.ro
Sursa: 
La Inceput