Cum se dezvoltă și se produce un vaccin. Episodul II din campania „Ia-ți un booster de știință. Informăm, nu înțepăm”

Episodul doi din campania Sănătate INFO „Ia-ți un booster de știință. Informăm, nu înțepăm” este despre felul în care se dezvoltă și se produce un vaccin.

Având în vedere că anume acest subiect provoacă discuții aprinse printre oameni, ne-am gândit că e necesar să vă povestim, pe scurt, cât timp durează, de obicei, crearea unui vaccin, ce etape și câte anume trebuie să treacă acesta pentru a putea fi produs pentru oameni, adică la scară largă, ce se întâmplă la prima etapă de testare clinică a preparatului, la a doua și, în final, la a treia.

Veți mai afla de la medicul epidemiolog Alina Druc că după ce trec toate etapele de testare, pentru a fi produse, vaccinurile trebuie autorizate de către diferiți specialiști, inclusiv de către autoritățile din domeniul sănătății publice. Foarte important este faptul că toate vaccinurile sunt strict monitorizate de către Organizația Mondială a Sănătății, care le precalifică înainte ca acestea să poată fi utilizate în diverse țări. Moldova procură doar astfel de vaccinuri.

Vaccinurile produse împotriva Covid-19 nu sunt o excepție. Ele au trecut aceleași etape de testare, doar că într-o perioadă mai scurtă. Acest lucru s-a întâmplat din cauza presiunii și a distrugerilor de vieți, pe care le provoacă noul tip de coronavirus Sars-Cov-2.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Sănătate INFO
Sursa: 

Sănătate INFO

La Inceput