Măștile de protecție individuală în sezonul rece: precauții și sfaturi utile

Odată cu răcirea timpului și înrăutățirea condițiilor meteorologice, dar și a ploilor abundente din ultima perioadă, devine actual subiectul purtării măștilor de protecție individuală sau, mai bine zis, cât de eficiente sunt acestea în cazul în care se umezesc. Pe marginea acestui subiect am căutat răspunsul experților și a autorităților de sănătate publică.

Masca de protecție împotriva noului coronavirus și masca pentru încălzire sunt două lucruri absolut diferite

Experții în sănătate menționează că masca de protecție împotriva noului coronavirus trebuie să fie uscată pentru a-și păstra eficiența. Dr. James Kravec, director medical în cadrul spitalului Health Youngstown, SUA, menționează că masca pentru încălzire nu trebuie utilizată pentru protecție împotriva noului coronavirus. Contrar acesteia, masca de protecție împotriva noului coronavirus poate fi utilizată pentru încălzire, însă trebuie schimbată îndată ce a devenit umedă.

Dacă unele patologii medicale impun utilizarea adițională a unui fular sau a unui material pentru încălzire, acestea pot fi aplicate peste masca de protecție individuală menită să prevină pătrunderea virusului SARS-CoV-2 în organism.

Specialistul a atenționat că odată cu venirea iernii igiena minuțioasă a măștii de protecție individuală reutilizabilă și schimbarea celei de unică folosință este mai importantă ca niciodată.

Află detalii despre 14 tipuri de măști de protecție individuală.

Purtatul măștii în ploaie, ceață sau ninsoare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citată de ziarul independent.co.uk, măștile de protecție individuală își pierd din eficiență, dacă sunt purtate în ploaie.

De asemenea, un grup britanic de experți în sănătate a atenționat populația și autoritățile de la guvernare că măștile de protecție individuală trebuie schimbate imediat ce au devenit umede.

Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică din cadrul Colegiului King’s din Londra, Marea Britanie a menționat că este foarte important ca populația să conștientizeze că în condiții de ceață, ploaie sau ninsoare măștile de protecție individuală trebuie schimbate în mod regulat.

În mod similar, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat populației să utilizeze măști alcătuite din minim trei straturi de diferite materiale, atenționând că umezeala îi poate compromite capacitatea de protecție.

De asemenea, OMS a adăugat că în timp ce măștile N95 sunt considerate cele mai eficiente în prevenirea infectării, măștile din material nețesut nu resping apa, ceea ce înseamnă că orice umiditate poate restricționa filtrarea sigură și eficientă a acestora.

Pentru orice tip de mască utilizarea și nimicirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a ne asigura că ele sunt maximal sigure și a evita la maxim transmiterea noului coronavirus. Orice mască trebuie schimbată dacă devine umedă sau murdară în mod vizibil, iar masca udă nu trebuie purtată pentru o perioadă îndelungată de timp. Schimbați masca umedă pe una curată și uscată cât mai curând posibil ”, au declarat autoritățile de la OMS.

Karol Sikora, fostul șef al programelor OMS pentru cancer a declarat: „Umezeala transformă măștile utilizate în unele mai poroase, iată de ce acestea sunt deosebit de vulnerabile în condiții meteo nefavorabile”.

Specialistul a mai atenționat că publicul nu este informat corespunzător și nu este instruit cum ar trebui să acționeze în asemenea circumstanțe. Sikora este de părere că oamenii trebuie informați de autorități, în special în condițiile meteo nefavorabile și timpul ploios de afară.

Dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară din cadrul Universității din Reading, Anglia, a declarat pentru Mail Online că o mască umedă este o formă de șervețel igienic murdar fixat de față. În cazul în care masca devine umedă din cauza respirației, a tusei sau a strănutului, acesta este un semn bun că trebuie să o schimbi pe o mască nouă sau curată.

Află cum igiena corectă a tusei și a strănutului poate reduce infecțiile respiratorii. 

Sfaturi utile pentru purtatul măștii de protecție individuală pe timp de iarnă

  • Alege o mască din țesătură suficient de densă pentru a evita răspândirea stropilor în exterior, dar care ți-ar permite și să respiri corespunzător. Masca de protecție reutilizabilă ar trebui să fie constituită din minim 2 straturi, dar în mod ideal din trei;
  • Masca pe care o porți trebuie să se ajusteze bine pe fața ta, acoperind nasul și gura într-un mod corespunzător;
  • Evită să atingi masca în timp ce o porți, deoarece în așa fel răspândești infecția în jur;
  • Dacă masca de protecție individuală s-a umezit din cauza respirației, strănutului, tusei sau a vremii nefavorabile, schimb-o cât de rapid posibil pe una nouă sau curată;
  • Pe timp de iarnă sau condiții meteo nefavorabile poartă cel puțin o mască de rezervă, nouă sau curată cu tine;
  • Dacă porți ochelari, găsește o mască care s-ar potrivi ideal pe nas, astfel încât să eviți „aburirea” acestora.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
whyy.org
Sursa: 

wfmj.com, independent.co.uk, dailymail.co.uk, thehealthnexus.org

La Inceput