Clamidioza (chlamydia) – ce reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală din Moldova

Clamidioza este o infecție cu transmitere sexuală care poate fi ușor tratată. Însă, în cazul în care nu se intervine oportun, aceasta poate împiedica femeile să conceapă un copil. În Republica Moldova această infecție sexual transmisibilă este, alături de trichomoniază, una dintre cele mai răspândite. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2019, în țara noastră au fost înregistrate 1911 cazuri noi de infectare, comparativ cu 2067 în anul 2018. Află în continuare ce reprezintă această infecție, cum o poți diagnostica rapid și trata eficient.

Ce este clamidioza?

Clamidioza este o infecție cu transmitere sexuală provocată de bacteria Chlamydia trachomatis. În primele stadii ale infecției simptomele pot lipsi. De fapt, 90% din femei și 70% din bărbați care suferă de o infecție cu transmitere sexuală nu experimentează nici un simptom. Însă, clamidioza netratată poate provoca mai târziu probleme de sănătate. Consecințele infecției netratate sunt severe, iată de ce este importantă diagnoza timpurie a infecției și adresarea la medic în cazul în care există simptome.

Cum este transmisă clamidioza?

Orice sex vaginal, anal sau oral neprotejat (fără utilizarea prezervativului) te expune riscului infectării cu chlamydia. În acest caz nu este neapărată penetrarea – doar atingerea organelor genitale poate transmite bacteria.

Copiii nou-născuți se pot infecta de chlamydia în timpul nașterii (a parcurgerii canalelor de naștere parazitate de bacterie). Iată de ce majoritatea testelor prenatale includ și analiza prezenței chlamydiei în organism.

Infecția ochilor cu chlamydia poate avea loc în cazul contactului ochilor cu cavitatea bucală sau cu zona genitală populată de bacterie. Cu toate acestea, o asemenea formă a infecției este mai puțin frecventă.

Care sunt simptomele clamidiozei la bărbați?

Majoritatea bărbaților nu experimentează nici un simptom al infecției cu chlamydia. În caz contrar, simptomele apar la 1-3 săptămâni după contactul sexual neprotejat.

Cele mai frecvente simptome ale clamidiozei în cazul bărbaților sunt:

- Senzația de usturime în timpul urinării;

- Eliminării verzui sau gălbui din penis;

- Dureri în abdomenul inferior;

- Dureri ale testiculelor.

De asemenea, este posibilă infectarea cu chlamydia a anusului. În acest caz vor fi prezente eliminările, durerile și sângerările din această zonă.

Sexul oral cu o persoană infectată determină infectarea gâtului, iar simptomele includ durerile în gât, tusea sau febra. De asemenea, este posibilă purtarea bacteriei în gât fără a cunoaște acest fapt.

Care sunt simptomele clamidiozei la femei?

Clamidioza este denumită și „infecția tăcută” deoarece în unele cazuri poate să nu provoace nici un simptom. Uneori, în cazul femeilor, este nevoie de câteva săptămâni după contactul sexual neprotejat până la apariția simptomelor clamidiozei.

Cele mai frecvente simptome ale clamidiozei în cazul femeilor sunt:

- Act sexual dureros;

- Eliminări vaginale;

- Senzația de arsură în timpul urinării;

- Dureri în abdomenul inferior;

- Inflamația cervixului (cervicită);

- Sângerări între menstruații.

Află ce semnifică culoarea sângelui menstrual. 

În unele cazuri infecția poate migra spre trompele uterine, afecțiune denumită boala inflamatorie pelviană , care reprezintă o urgență medicală. Simptomele acesteia sunt:

- Febra;

- Durerile pelviene severe;

- Greața;

- Sângerările vaginale anormale între menstruații.

Chlamydia poate afecta, de asemenea, și rectul. De cele mai multe ori femeile nu experimentează simptome dacă infecția ajunge în rect. În caz contrar simptomele includ dureri, eliminări și sângerări.

În plus, femeile pot experimenta și infecția gâtului în cazul în care practică sex oral neprotejat cu o persoană infectată. Uneori aceasta poate fi asimptomatică, iar în alte cazuri implică febra, tusea și durerile în gât.

Simptomele infecțiilor sexual transmisibile pot fi diferite la bărbați și femei. Iată de ce este important să vă consultați neapărat cu medicul.

Cum poate fi diagnosticată clamidioza?

Odată ce te vei adresa la medic, acesta te va întreba despre simptomele experimentate, iar dacă acestea lipsesc de ce ai ales să te adresezi.

Ulterior, medicul va realiza examenul fizic, ceea ce îi va permite să observe eliminările, roșeața sau inflamația care poate fi atribuită unei infecții.

Cel mai eficient test diagnostic al chlamydia este prelevarea probei din vagin sau testarea urinei bărbaților. În cazul infectării anusului sau a gâtului, probele pot fi prelevate și din aceste zone.

Rezultatele testului vor fi gata în câteva zile. În cazul în care acestea sunt pozitive, va fi prescris tratamentul.

Cum se tratează clamidioza?

Noutatea bună este că chlamydia se tratează ușor. Pentru că este o infecție bacteriană, este suficientă administrarea antibioticelor.

De cele mai multe ori va fi prescrisă azitromicina sau doxiciclina. Indiferent de tipul de antibiotice administrat este nevoie de respectarea strictă a dozelor și a intervalului indicat în prospect și în rețeta medicului. De asemenea, este foarte importantă administrarea antibioticului atâta timp cât este indicat de medic, pentru asigurarea că infecția a fost tratată eficient.

În timpul tratamentului este foarte important să eviți practicarea sexului deoarece este posibilă transmiterea bacteriei sau infectarea repetată chiar dacă ai tratat infecția precedentă.

Chiar dacă clamidioza este o infecție care se poate trata, este foarte important să te asiguri că nu te vei infecta repetat. Iată de ce trebuie să practici mereu sexul protejat.

Care sunt consecințele clamidiozei netratate?

În cazul în care te adresezi la medic odată cu apariția simptomelor și urmezi tratamentul indicat, infecția va fi tratată fără consecințe. Atunci când infecția este lăsată netratată pentru un timp prea îndelungat, aceasta poate genera un șir de complicații:

- Pentru femei: apariția bolii inflamatorii pelviene care poate afecta uterul, colul uterin și ovarele. Aceasta implică dureri pronunțate, fiind nevoie de internarea în spital. Femeia poate deveni infertilă, deoarece trompele uterine pot deveni impermeabile din cauza infecției. Dacă o femeie însărcinată este infectată, aceasta poate transmite chlamydia copilului, ceea ce poate cauza infecția ochilor și pneumonia nou-născutului.

- Pentru bărbați:  epididimita sau inflamația „sacului” în care se află testiculele, afecțiune care provoacă durere pronunțată. Infecția poate migra spre prostată, ceea ce poate provoca febra, dureri în timpul actului sexual și disconfort în zona lombară (partea de jos a spatelui). O altă complicație este uretrita masculină.

Acestea sunt doar unele din complicațiile posibile, iată de ce este foarte important să te adresezi în timp util la medic pentru a beneficia de tratament la timpul cuvenit.

Cum poți preveni clamidioza?

Cea mai sigură cale de a preveni clamidioza în cazul unei persoane sexual active este practicarea sexului protejat.

Sexul protejat semnifică:

- Utilizarea prezervativului cu fiecare partener nou;

- Testarea regulată pentru infecțiile sexual transmisibile, în special după contactul cu un partener nou;

- Evitarea sexului oral, utilizarea protecției – prezervativului sau a barajelor dentale în timpul acestui proces sau amânarea până la verificarea prezenței infecțiilor sexual transmisibile la ambii parteneri.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
avert.org
Sursa: 

healthline.com, cdc.gov

La Inceput