Helminții la copii. De ce apar, cum să-i depistezi la timp și ce tratament să administrezi

Helmintiaza semnifică infestarea organismului uman cu diverși paraziți, denumiți helminți. Aceștia sunt un grup întreg de organisme, de diferite tipuri: plați, rotunzi sau larve, care pot afecta atât intestinul, cât și alte organe ale corpului, precum plămânii, ficatul, etc. Helmentiaza mai este socotită boala mâinilor murdare. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), anul trecut în Moldova, din numărul total de helmintiaze înregistrate, aproape 90% au afectat copiii de până la vârsta de 17 ani. Dintre acestea, peste 57% au fost depistate  la preșcolari, iar 42% - la școlari. În continuare vă spunem care sunt cele mai răspândite helmintiaze la copiii din Republica Moldova, de ce apar, cum să le recunoști la timp, să le tratezi și să le previi.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de helmintiaze la copii?

Enterobioza/oxiuriaza

Potrivit specialiștilor de la ANSP, cea mai frecventă helmintiază depistată, inclusiv la copii, este enterobioza sau oxiuriaza (80,8% din cazurile depistate).

Aceasta afectează mai frecvent copiii de vârstă preșcolară sau școlară, bătrânii și persoanele plasate în spitale de psihiatrie sau altele, în care internarea este de durată. 

Oxiurii sunt viermi scurți (6-13 mm în lungime), subțiri și albi. Aceștia trăiesc la suprafața mucoasei intestinului gros (colonului) uman. Femela, odată ce este fecundată, parcurge distanța spre suprafața anusului și depune acolo ouăle înainte de a muri.

Mișcările femelei în zona anusului provoacă mâncărimi, iată de ce persoanele infestate se scarpină frecvent în această regiune. Ouăle se prind de unghii și este suficientă aducerea acestora spre gură pentru a declanșa auto-contaminarea. De asemenea, dacă după scărpinat persoana atinge obiecte sau alimente și le transmite celor din jur, aceștia se pot infecta la fel de rapid.

După ce nimeresc în organism, viermii se opresc în intestin, se transformă în larve și ajung adulte peste 2-6 săptămâni.

Simptome: mâncărimi în zona anusului și a a vaginului, insomnia, iritabilitatea, scrâșnitul din dinți, dureri și crampe ocazionale în zona burții.

Uneori, însă, oxiurii pot să nu cauzeze niciun simptom.

Diagnostic: uneori helminții pot fi vizibili la suprafața anusului sau pe chiloți. Însă, cea mai bună metodă de depistare este prelevarea acestora de pe suprafața anusului cu un bețișor special sau cu o bandă adezivă și vizualizarea la microscop.

Complicații: deseori, oxiurii nu provoacă complicații serioase, însă, în cazul infestărilor masive acestea pot parazita și organele genitale feminine. Aceștia pot „călători” din zona anală spre cea vaginală, uter, trompele uterine și în jurul organelor pelviene. Acest fenomen poate cauza inflamație a vaginului (vaginită) și  inflamația membranei interne a uterului (endometrita).

Deși ocazional, alte complicații ale oxiuriazei pot fi:

- Infecțiile tractului urinar;

- Pierderea în greutate;

- Infecția din interiorul abdomenului (a cavității abdominale).

Măsuri de prevenire: ouăle de oxiuri se pot fixa pe diferite suprafețe, precum cea a toaletei, jucării, pleduri sau lenjerie de pat pentru două săptămâni, iată de ce este foarte importantă igiena și dezinfecția regulată a acestor suprafețe și obiecte.

În plus:

- Spală-te în zona anusului de dimineață. Ouăle sunt depuse de femelă noaptea, iar dimineața acestea sunt într-un număr mare în acea zonă. Înlăturarea lor prin spălare sau printr-un jet de duș va reduce considerabil numărul lor din organism.

- Schimbă lenjeria personală și cea de pat zilnic, aceasta te va ajuta să elimini eficient ouăle de helminți.

- Spală lenjeria personală și alte obiecte care pot fi contaminate la o temperatură foarte înaltă. Aceasta te va ajuta să scapi de helminți. Usucă lenjeria la temperaturi înalte.

- Nu te scărpina în zona anală. Taie bine unghiile copilului pentru a lăsa mai puțin spațiu pentru ouă și instruiește-l să nu le roadă și să evite astfel autocontaminarea.

- Spală mâinile regulat, în special după utilizarea toaletei și înainte de masă.

Ascaridoza

Acest tip de helmintiază ocupă 18,3% din numărul total de îmbolnăviri depistate și este cauzată de pătrunderea în corp a unui vierme rotund denumit Ascaris lumbricoides. Oamenii (în special copiii) sunt gazda preferată a acestui parazit.

Cel mai frecvent, copiii se infectează după ce pun în gură mâinile murdare de țărână care conține ouăle acestui parazit. Te poți infesta cu acești helminți, după consumul fructelor și legumelor nespălate, cu urme de sol pe ele.  Întregul ciclu de viață al acestui parazit, de la pătrundere în corp și până la eliminare sub formă de ouă, are loc în organismul uman.

Simptome: majoritatea copiilor infestați cu acest helmint nu au nici un simptom. Uneori își pot face apariția crampele abdominale, iar în alte cazuri chiar obstrucția intestinului de un ghem al acestor paraziți, fenomen care poate provoca voma. Viermii care „călătoresc” spre vezica biliară se pot opri în ducturile biliare, blocându-le și infectând ficatul, pancreasul sau ambele.

Dacă larvele ajung în plămâni, acestea pot cauza pneumonii (inflamație alergică a plămânilor), alături de febră, tuse și respirație șuierătoare. Uneori, în cazul infestării masive, viermii pot ieși din anus, gură sau nas.

Diagnostic: cel mai frecvent este efectuat prin vizualizarea viermilor și a larvelor în scaun sau în lenjeria intimă a copilului. În timp ce ouăle sunt minuscule și pot fi văzute doar la microscop, viermii au câteva zeci de centimetri în lungime, culoare albă-gălbuie și se aseamănă cu viermii de pământ (după aspect).

Prevenirea: Reinfectarea cu ascaride este foarte probabilă. Astfel, ai grijă să limitezi contactul copilului cu solul, în special a celui contaminat cu fecale umane, și să îl înveți regulile de igienă – spălatul mâinilor, tăierea unghiilor și evitarea punerii în gură a mâinilor murdare. În plus, asigură-te că speli bine fructele și legumele înainte de consum.

Cum pot fi tratate helmintiazele?

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), pentru tratamentul ambelor tipuri de helminți medicul îți va prescrie preparate antihelmintice, precum mebendazol, pyrantel sau albendazol. Oricare dintre acestea sunt administrate inițial într-o singură doză, iar apoi, peste două săptămâni, o doză adițională a aceluiași preparat. Cea de a doua doză este necesară pentru a preveni reinfectarea cu un helmint matur care a provenit dintr-un ou care nu a fost distrus de prima doză.

Pyrantel poate fi cumpărat și fără prescripție medicală. În cazul pacienților cu vârsta de sub doi ani, medicul va cântări toate riscurile și beneficiile înainte de a prescrie acest tratament.

În gospodăriile în care mai mult de un membru este infestat sau manifestă simptome ale infestării trebuie tratați toți membrii din această gospodărie.

În cazul ascaridozei, atunci când ghemul de helminți se oprește în intestin sau ductul biliar, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Unele remedii naturiste

Printre remediile naturiste care pot fi utilizate în lupta cu paraziții intestinali se numără decoctul (infuzarea în apă caldă) de cuișoare, semințele de dovleac, usturoiul, cimbrul, pelinul negru sau salvia.

Asigură-te că iei doza necesară, la intervalul indicat de timp și consultă-te neapărat cu medicul și farmacistul despre eficacitatea preparatului, în special dacă este vorba de copilul tău.

Dacă apelezi la tratamentele naturiste, nu ezita să te investighezi neapărat după ce finalizezi cura de tratament pentru a ști cu siguranță că nu ești un pericol pentru cei apropiați.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
totuldespremame.ro
Sursa: 

sfatulmedicului.ro, mayoclinic.org, healthychildren.org, cdc.gov, romedic.ro

La Inceput