TOP-ul serviciilor medicale pentru femei, acoperite de polița medicală

Confruntându-ne cu o problemă de sănătate sau cu necesitatea unei investigații medicale profilactice avem mereu dubla alegere – fie să contactăm medicul de familie pentru a beneficia gratuit de serviciile medicale, fie să apelăm la serviciile medicale private. Oricare ar fi decizia noastră, este bine să ne cunoaștem drepturile și tipurile de servicii de care putem beneficia absolut gratuit, deoarece acestea sunt incluse în asigurarea medicală obligatorie. Urmărește în continuare 15 asemenea servicii medicale pentru femei.

Compania Națională de Asigurări în Medicină atenționează că cetățenii care dețin asigurarea medicală obligatorie beneficiază în mod gratuit de un spectru larg de servicii medicale. Persoanele asigurate au dreptul la asistență medicală, inclusiv cea urgentă, primară, medicamente compensate, spitalizare, intervenții chirurgicale etc. Femeile pot beneficia de următoarele servicii:

  1. Examene medicale profilactice – acestea au drept scop verificarea stării de sănătate până la apariția unor simptome ale bolii. Printre aceste examene medicale se numără:
  • Măsurarea tensiunii arteriale – poate fi efectuată o dată pe an de către persoanele care au trecut de vârsta de 18 ani;
  • Măsurarea tensiunii oculare – se poate efectua o dată la doi ani și se indică persoanelor trecute de vârsta de 40 de ani pentru depistarea timpurie a glaucomului;
  • Măsurarea înălțimii, greutății, circumferinței abdominale, a pielii, cavității bucale, ganglionilor limfatici, glandei tiroide, a glandelor mamare – o dată pe an de către femeile trecute de vârsta de 18 ani;
  • Măsurarea nivelului de colesterol și a zahărului în sânge – femeile pot beneficia anual de aceste investigații odată cu atingerea vârstei de 40 de ani pentru a preveni sau a menține sub control tensiunea arterială sau diabetul;
  • Radiografia cutiei toracice – se recomandă femeilor din grupurile de risc, care se află în contact cu persoanele bolnave de tuberculoză. Dacă acestea au simptome, ele pot efectua și analiza sputei pentru depistarea tuberculozei.
  • Testul citologic Babeş-Papanicolause indică o dată la trei ani femeilor cu vârsta între 25 și 61 de ani pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin.
  • Testul Hemocult – se efectuează o dată la doi ani femeilor cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani și reprezintă un test pentru depistarea hemoragiilor oculte (sângerări ascunse, fără simptome) din tractul digestiv. Acest test este unul eficient pentru prevenirea apariției și depistării la timp a cancerului colo-rectal.

2. Medicamente compensate și dispozitive medicale – la indicația medicului de familie;

3. Proceduri intramusculare, intravenoase în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu;

4. Proteze mamare și individuale pacientelor cu tumori maligne ale sânului, capului, gâtului și aparatului locomotor;

5. Medicamente costisitoare pentru chimioterapie;

6. Servicii de dializă - proces de îndepărtare a excesului de apă, soluții și toxine din sânge din organismul persoanelor ai căror rinichi nu mai pot îndeplini aceste funcții în mod natural;

7. Servicii de chimioterapie;

8. Servicii de radioterapie - utilizarea radiației ionizante, singură sau în combinație cu alte metode terapeutice, în tratamentul pacientelor cu cancer sau alte boli.

9. Asistență stomatologică de urgență;

10. Serviciul de fertilizare in vitro - poate fi solicitată doar de cuplurile care dețin poliță de asigurare. Pentru a beneficia de o asemenea procedură, solicitanții urmează să se adreseze la medicul de familie, pentru a efectua gratuit un șir de investigații și consultații medicale, inclusiv la ginecolog.

Medicul de familie și medicul obstetrician-ginecolog vor completa și semna biletul de trimitere la Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate. Solicitanții vor depune personal dosarele la Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate, care își desfășoară activitatea în incinta Centrului de sănătate a reproducerii și genetică medicală din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Dosarul trebuie să conțină biletul de trimitere a cuplului la Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate, cererea și acordul cuplului, copiile buletinelor de identitate și copiile polițelor de asigurare medicală.

11. Servicii la aparataj medical modernmamografie, tomografie, ultrasonografie etc.;

12. Îngrijiri medicale la domiciliu pentru femeile cu maladii cronice, inclusiv celor care nu se pot deplasa;

13. Protezarea articulațiilor mari - șold, genunchi, umăr;

14. Operații de cataractă, la inimă;

15. Colposcopia, inclusiv cu prelevarea biopsiei – procedură medicală de diagnostic a colului uterin, vaginului și a vulvei prin vizualizarea cu lumină a acestor zone și depistarea leziunilor pre-maligne și maligne.

16. Tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital

17. Spitalizarea gravidei și nașterea, cu posibilitatea de a alege instituția medicală (indiferent de locul de trai) și medicul obstetrician-ginecolog, având consimțământul prealabil al acestuia.

Pentru a beneficia fără plată de servicii în baza asigurării medicale obligatorii, este necesar să contactați medicul de familie care facilitează accesul persoanei asigurate la toate nivelurile de asistență medicală în volumul stabilit de Programul unic.

Mai multe detalii despre aceste și alte servicii incluse în asigurarea medicală obligatorie, aflați accesând cnam.md sau apelând numărul de telefon 0 800 99999 al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Apelul este gratuit atât de pe telefon mobil, cât și fix. Serviciul telefonic activează de luni până vineri, între orele 8:00-17:00, fără pauză de masă.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
benefitspro.com
Sursa: 

cnam.md

La Inceput