Vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii din grupul de vârstă 5-11 ani: Ce ar fi bine să știți

Tot mai multe țări din lume administrează vaccinuri împotriva Covid-19 copiilor, începând cu vârsta de 5 ani. Imunizarea are drept scop protecția acestora de formele grave ale bolii sau de complicații pe termen scurt și lung, dacă aceștia se îmbolnăvesc, totuși, de Covid-19. De exemplu, copiii cu diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și astmul, ar putea prezenta un risc mai mare de a se îmbolnăvi de forme grave de COVID-19.Vă prezentăm aici ce trebuie să știe părinții și copiii despre siguranța și eficacitatea vaccinului, posibilele efecte secundare și beneficiile imunizării împotriva Sars-Cov-2.

Ce vaccinuri împotriva Covid-19 sunt disponibile, în funcție de grupul de vârstă și cum se administrează

Vârsta între 5 și 11 ani. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a oferit autorizație de utilizare de urgență a vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer-BioNTech pentru această categorie de vârstă. Acest vaccin presupune administrarea a două injecții, la interval de trei săptămâni. Doza administrată este mai mică decât cea folosită pentru grupul de vârstă de peste 12 ani. Cercetările arată că acest vaccin are o eficientă de cu aproximativ 91% în prevenirea COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Vârsta între 12 și 15 ani. Și în cazul acestui grup de vârstă FDA a oferit autorizație de utilizare de urgență a vaccinului Pfizer-BioNTech. Adolescenții primesc două doze la un interval de trei săptămâni. Doza administrată este aceeași ca și pentru adolescenții de 16 ani și mai mult. A doua doză poate fi administrată într-un interval de șase săptămâni după ce s-a administrat prima, dacă este necesar. Cercetările au arătat că vaccinul este 100% eficient în prevenirea COVID-19 printre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Vârsta de peste 16 ani. FDA a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 și pentru această categorie de vârstă. Adolescenții primesc două doze de vaccin, administrate la un interval de trei săptămâni. Însă cea de-a doua doză poate fi administrată și într-un interval de șase săptămâni, după prima, dacă e necesar.

Eficiența acestui vaccin este de 91% în prevenirea formelor severe de COVID-19, printre adolescenții cu vârsta de 16 ani și peste.

O doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 poate ajuta copiii care au fost vaccinați, dar răspunsul imunitar nu a fost suficient de puternic. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă acum copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, care au un sistem imunitar slăbit, să primească o doză suplimentară de vaccin împotriva Covid-19. Această injecție trebuie făcută peste 28 de zile de la administrarea dozei a doua.

Rapelul poate ajuta persoanele care sunt vaccinate și al căror răspuns imunitar a slăbit în timp. Cercetările sugerează că obținerea unei doze rapel poate scădea riscul de infecție și forme severe ale COVID-19. Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani ar trebui să primească rapelul, dacă li s-au administrat ambele doze de vaccin și au trecut cel puțin 5 luni de la administrare.

Cum a stabilit Administrația de Stat pentru alimente și medicamente (FDA) eficacitatea vaccinului Comirnaty pentru utilizare copiilor?

Pentru a afla acest lucru, FDA a verificat un studiu privind administrarea vaccinului copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de peste 4.600 de copii, din această categorie de vârstă. Din acest grup, aproximativ 3.100 au primit vaccinul Pfizer-BioNTech. Ceilalți copii au primit o injecție inactivă (placebo). Copiii cărora li s-a administrat vaccinul au fost monitorizați pentru efecte secundare timp de cel puțin 2 luni, după administrarea celei de-a doua doze. Efectele secundare au fost, în general, uşoare până la moderate.

De asemenea, FDA a analizat și cazurile de COVID-19, care au apărut la o săptămână, după ce copiilor li s-a administrat a doua doză de vaccin. Niciunul dintre copiii din această cercetare nu a fost diagnosticat anterior cu COVID-19. Dintre cei 1.305 de copii vaccinați doar trei s-au îmbolnăvit de COVID-19. Dintre cei 663 de copii cărora li s-a administrat placebo, 16 s-au îmbolnăvit de COVID-19. Rezultatele sugerează că vaccinul este de aproximativ 91% eficient în prevenirea COVID-19 la această grupă de vârstă.

În cazul grupului de vârstă 12-15 ani, FDA a revizuit un alt studiu privind administrarea vaccinului pe un eșantion de peste 2.200 de copii din SUA. Din acest grup, aproximativ jumătate au primit vaccinul Comirnaty. Ceilalți copii au primit o injecție placebo.

La o săptămână după administrarea celei de-a doua doze, nu au existat cazuri de COVID-19 la cei 1.005 copii cărora li s-a administrat vaccinul împotriva Covid-19. Dintre 978 de copii cărora li s-a administrat placebo, au existat 16 cazuri de COVID-19. Niciunul dintre copii nu a fost diagnosticat anterior cu COVID-19. Rezultatele sugerează că vaccinul este 100% eficient în prevenirea COVID-19 la această grupă de vârstă.

Ce efecte secundare are vaccinul Pfizer asupra copiilor?

Copiii avut efecte secundare similare cu cele experimentate de adolescenții cu vârsta de 16 ani și peste. Cele mai frecvent efecte secundare raportate cuprind:

Durere

Oboseală

Durere de cap

Frisoane

Dureri musculare

Febră

Dureri articulare

Noduli limfatici umflați

Greaţă

Scăderea apetitului

Similar adulților, copiii au reacții adverse în decurs de 2 zile după vaccinare, care durează, de obicei, între una și trei zile. Mai mulți copii au raportat aceste reacții adverse, cu excepția durerii la locul injectării, după a doua doză de vaccin. Cu toate acestea, unii oameni nu au efecte secundare.

După ce copilul s-a vaccinat, trebuie monitorizat timp de 15-30 de minute pentru a vedea dacă are o reacție alergică care ar necesita tratament.

Nu se recomandă să-i oferi copilului un analgezic fără prescripție medicală înainte de vaccinare pentru a preveni efectele secundare. Este în regulă să administrați acest tip de medicamente după ce copilul primește un vaccin COVID-19.

Vaccinurile COVID-19 pot afecta inima?

În SUA a existat o creștere a cazurilor de miocardită și pericardită după imunizarea copiilor cu vaccinul Pfizer, în special printre băieții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Miocardita este inflamația mușchiului inimii, în timp ce pericardita este inflamația mucoasei din afara inimii. Aceste cazuri sunt rare. Un studiu sugerează că riscul de miocardită în săptămâna de după imunizarea completă cu vaccinul Pfizer-BioNTech este de aproximativ 54 de cazuri la un milion de doze administrate băieților din grupul de vârstă 12 și 17 ani.

Dintre cazurile raportate, problema s-a întâmplat mai des după a doua doză de vaccin COVID-19 și, de obicei, la câteva zile după vaccinarea COVID-19.

Simptome de urmărit includ:

Dureri în piept

Dificultăți de respirație

Sentimentul de a avea o inimă care bate rapid

Dacă un copil are oricare dintre aceste simptome în decurs de o săptămână de la vaccinarea împotriva COVID-19, solicitați asistență medicală.

Ce trebuie să știe părinții despre varianta Omicron la copii

Există vreo cercetare privind efectele pe termen lung ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech COVID-19?

Pentru că studiile clinice ale vaccinului COVID-19 au început abia în vara anului 2020, nu este clar încă, dacă vaccinurile vor avea efecte pe termen lung. Cu toate acestea, vaccinurile cauzează rareori efecte pe termen lung.

O parte dintre copiii din fiecare grupă de vârstă au fost monitorizați pentru siguranță timp de cel puțin două luni după ce au primit a doua doză de vaccin COVID-19.

Ca parte a primei cereri de autorizare a utilizării de urgență a vaccinului său COVID-19 în 2020, Pfizer Inc. a creat un plan de monitorizare a siguranței. Planul include acum monitorizarea copiilor și adolescenților cărora li se administrează vaccinul COVID-19.

În plus, în SUA, toți furnizorii de vaccinuri sunt obligați să raporteze evenimentele adverse grave, cum ar fi reacțiile alergice, în cadrul unui program național numit Sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor.

Cum funcționează vaccinurile Pfizer-BioNTech COVID-19?

Vaccinurile Pfizer-BioNTech COVID-19 folosesc ARN mesager (ARNm). Cercetătorii au studiat vaccinurile dezvoltate în baza ARNm zeci de ani.

Coronavirusurile au o structură în formă de vârfuri pe suprafața lor numită proteină S (spike). Vaccinurile ARNm COVID-19 oferă celulelor imune instrucțiuni despre cum să producă o bucată inofensivă dintr-o proteină S. După vaccinare, celulele încep să producă bucăți de proteine și să le afișeze pe suprafața celulelor. Sistemul imunitar recunoaște proteina și începe să construiască un răspuns imunitar și să producă anticorpi. După livrarea instrucțiunilor, ARNm este imediat distrus. Nu intră niciodată în nucleul celulei, unde se păstrează ADN-ul uman.

Există vreo diferență în ingredientele sau dozarea vaccinurilor Pfizer-BioNTech COVID-19 administrate copiii mai mici, mai mari sau adulți?

Copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani li se administrează o doză mai mică de vaccin (10 micrograme) decât celor din grupul de vârstă 12-17 ani și adulți (30 micrograme). Sunt folosite ace mai mici pentru a administra vaccinul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Ingredientele și dozarea vaccinului Pfizer sunt aceleași pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani și pentru persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.

Există copii care nu ar trebui să primească vaccinul Pfizer împotriva COVID-19?

Acest vaccin nu este încă disponibil copiilor mai mici de 5 ani. Studiile clinice care implică copii mai mici sunt în desfășurare. De asemenea, vaccinul nu trebuie administrat unui copil cu antecedente cunoscute de reacție alergică severă la oricare dintre ingredientele sale.

Poate un vaccin COVID-19 să îmbolnăvească un copil de COVID-19?

Nu. Vaccinurile împotriva COVID-19, dezvoltate de Pfizer-BioNTech nu folosesc virusul viu care provoacă COVID-19.

Poate un vaccin COVID-19 să afecteze fertilitatea sau menstruația?

Nu există dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 cauzează probleme de fertilitate.

Un număr mic de femei au raportat că au suferit modificări temporare ale ciclului menstrual după ce au primit un vaccin COVID-19. Un studiu mic a arătat, de asemenea, că unele femei au experimentat modificări temporare ale menstruației după ce au făcut COVID-19. Nu este clar dacă îmbolnăvirea de COVID-19 sau administrarea vaccinului împotriva infecției provoacă aceste schimbări. Sunt necesare cercetări suplimentare.

Rețineți că multe lucruri pot afecta ciclurile menstruale, inclusiv infecțiile, stresul, problemele de somn și schimbările în alimentație sau exercițiile fizice.

Copiii care iau COVID-19 pot experimenta efecte pe termen lung?

Oricine a avut COVID-19 poate dezvolta o afecțiune post-COVID-19. Cercetările arată că copiii car s-au îmbolnăvit de COVID-19, formă ușoară ori severă au raportat consecințe asupra sănătății pe termen lung. Cele mai frecvente simptome la copii includ:

Oboseală sau oboseală

Durere de cap

Probleme cu somnul

Probleme de concentrare

Dureri musculare și articulare

Tuse

Aceste simptome ar putea afecta capacitatea copilului de a merge la școală sau de a-și face activitățile obișnuite. Dacă copilul se confruntă cu simptome pe termen lung, luați în considerare să discutați cu profesorii despre nevoile sale.

Un vaccin COVID-19 poate fi administrat împreună cu alte vaccinuri, în aceeași zi?

Anterior, din cauza multor necunoscute privind vaccinurile împotriva COVID-19, CDC a recomandat să nu se administreze oricare alte vaccinuri cu două săptămâni înainte și după vaccinarea împotriva COVID-19. CDC și-a schimbat recomandarea, în baza datelor de siguranță adunate în ultimele luni.

Sursa foto: 
Poză simbol
La Inceput