Vaccinul împotriva COVID-19: depinde sau nu eficiența lui de mutațiile virusului

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 care provoacă îmbolnăvirea COVID-19, se schimbă în timp. Acest fenomen este provocat de faptul că odată ce virusul s-a înmulțit (replicat) într-o gazdă nouă (un alt om), el suferă modificări mici, care sunt specifice acestui proces. Aceste schimbări sunt denumite „mutații”. Una sau mai multe mutații formează o nouă „variantă” a virusului. În contextul campaniilor de imunizare lansate în mai multe state ale lumii apare întrebarea cum ar putea fi influențată eficacitatea vaccinului de noile variante ale virusului. Află în continuare răspunsul experților de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

De ce virusul se schimbă în alte variante?

Atunci când virusul circulă pe o scară largă într-o populație și provoacă multe infectări, probabilitatea mutațiilor acestora crește considerabil. Astfel, cu cât mai mare este probabilitatea răspândirii acestuia, cu atât mai mult el se va replica, respectiv, va avea mai multe șanse să suporte mutații.

Coronavirusuri: ce sunt, câte tipuri există, asemănări și deosebiri. 

Majoritatea mutațiilor pot avea un impact minor sau niciun impact asupra abilității virusului de a infecta oamenii și a provoca boala. Însă, în funcție de localizarea modificărilor în materialul genetic al virusului, acestea îi pot afecta proprietățile, precum capacitatea de transmitere (de exemplu, se poate transmite mai ușor/mai dificil) sau severitatea bolii (de exemplu, poate provoca îmbolnăviri mai mult sau mai puțin severe).

Ce impact au noile variante ale virusului asupra vaccinului împotriva COVID-19?

Vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare sau care au fost aprobate pentru administrare, presupun să aibă, cel puțin, o protecție parțială împotriva variantelor noi ale virusului, deoarece acestea declanșează un răspuns imun amplu, cu implicarea mai multor tipuri de celule și de anticorpi.

Astfel, mutațiile virusului nu pot transforma vaccinul în unul absolut ineficient. Însă, în cazul în care vaccinurile nu vor fi eficiente împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2, va fi posibilă modificarea compoziției vaccinului pentru a obține eficacitatea necesară.

În acest moment, datele cu privire la noile variante ale virusului continuă să fie colectate, iar OMS colaborează cu cercetători și oficiali din diferite țări pentru a înțelege „comportamentul” acestor variante și, îndeosebi, impactul acestora asupra eficacității vaccinului.

Deși rezultatele în acest domeniu se schimbă foarte repede, un lucru rămâne cert: pentru a evita mutațiile virusului care ar putea afecta eficacitatea vaccinului, este absolut necesară oprirea răspândirii virusului în rândul populației.

În plus, producătorii de vaccinuri trebuie să se adapteze la noile variante ale virusului, prin următoarele acțiuni: preparatul ar putea include mai mult de o tulpină a virusului în procesul dezvoltării vaccinului, vaccinul rapel ar putea fi introdus sau ar putea fi realizate și alte modificări ale vaccinului.

Și studiile clinice pentru testarea preparatului trebuie proiectate în așa fel, încât să permită evaluarea oricăror modificări a eficacității și să fie testate în mod divers pentru a permite interpretarea clară a rezultatelor. Adițional, sunt esențiale studiile care ar analiza impactul vaccinurilor asupra sănătății populației.

Cum monitorizează OMS impactul diferitor variante ale virusului asupra eficienței vaccinului împotriva COVID-19?

OMS monitorizează mutațiile virusului SARS-CoV-2 și apariția noilor variante încă de la începutul pandemiei. Pentru a depista rapid noile variații și a determina care este impactul acestora asupra populației, în cadrul organizației activează un Grup de lucru al evoluției virusului.

Grupul de lucru a realizat secvențierea genomică (fragmentarea materialului genetic) a virusului SARS-CoV-2 și a publicat rezultatele în baza internațională GISAID. Această colaborare internațională îi ajută pe savanți să înțeleagă mai bine evoluția virusului. OMS îndeamnă toate țările să realizeze secvențierea virusului și să împărtășească rezultatele, pentru a contribui astfel la stoparea pandemiei.

De asemenea, OMS a stabilit un cadru de monitorizare și evaluare a riscurilor virusului SARS-CoV-2 pentru a identifica, monitoriza și evalua toate variantele virusului care trezesc suspiciuni. Acțiunile realizate în acest sens vor include supravegherea și cercetarea variantelor care trezesc îngrijorarea și evaluarea impactului acestora asupra procesului de diagnostic, tratament și imunizare împotriva COVID-19.

Cadrul de monitorizare va servi drept un ghid pentru producătorii de vaccinuri și țările în care acestea se produc.

Cum putem preveni apariția noilor variante ale virusului în viitor?

Cheia soluționării acestei probleme este stoparea răspândirii virusului.  Măsurile curente impuse pentru a stopa transmiterea virusului, precum spălarea frecventă a  mâinilor, purtarea măștii de protecție, distanțarea socială, ventilarea frecventă a încăperilor și evitarea locurilor aglomerate sau a spațiilor închise rămâne un set eficient de măsuri pentru evitarea transmiterii virusului și, respectiv, prevenirii mutațiilor acestuia.

Desfășurarea campaniilor de imunizare, care implică un număr cât mai mare de persoane va reduce expunerea oamenilor la noile variante ale virusului. Prioritate în procesul de vaccinare ar trebui acordată grupurilor cu un risc mare de infectare, pentru a mări protecția populației la nivel mondial de noile variante ale virusului și a micșora transmiterea acestuia.

Mai mult decât atât, asigurarea accesului echitabil la vaccinul împotriva COVID-19 este astăzi mai critică decât niciodată, pentru a stopa evoluția pandemiei. Cu cât mai multe persoane se vor vaccina, cu atât mai puțin va circula virusul, ceea ce va contribui ulterior la micșorarea mutațiilor acestuia.

De ce este atât de important să ne vaccinăm chiar dacă există variante noi ale virusului?

Vaccinurile sunt un instrument critic în lupta împotriva COVID-19 , având un șir de beneficii pentru sănătatea publică și viață, în general. Noile variante ale virusului nu trebuie să ne facă să renunțăm la vaccin. Din contra, acestea trebuie administrate, chiar dacă sunt mai puțin eficiente împotriva noilor variante ale coronavirusului. Instrumentele de care dispunem în acest moment (vaccinurile) trebuie utilizate la maxim chiar în perioada în care încercăm să le îmbunătățim.

Suntem cu toții în siguranță doar atunci când fiecare în parte este protejat.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
verywellhealth.com
Sursa: 

who.int

La Inceput