Călătorii acasă pe timp de pandemie: cum să rămâi în siguranță și să eviți infectarea

Sărbătorile de iarnă au fost și rămân un prilej bun de a reveni acasă, a merge în vizită la părinți, rude și prieteni. În acest an, însă, vom avea parte de sărbători mai specifice din cauza pandemiei COVID-19. Pentru a rămâne în siguranță în timpul călătoriilor, ți-am pregătit în continuare un șir de sfaturi oferite de autoritățile din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), SUA.

Ce să faci înainte de a lua decizia să călătorești

Călătoriile pot crește probabilitatea să te infectezi sau să răspândești virusul SARS-CoV-2. Amânarea călătoriilor și aflarea acasă este cea mai bună modalitate de a te auto - proteja  și a-i proteja pe cei apropiați de infectarea cu COVID-19.

Dacă totuși dorești să călătorești, adresează câteva întrebări ție și celor apropiați. Acestea te vor ajuta să iei decizia potrivită și să eviți călătoriile care vor dăuna. Iată despre ce întrebări este vorba:

 • Ești tu, cineva din locuința ta sau cineva pe care îi vei vizita în grupul de risc pentru îmbolnăviri severe cu COVID-19? Dacă te vei infecta în timpul călătoriei, vei putea răspândi virusul celor din jur chiar dacă nu ai simptome. Dacă cineva din locuința ta este în grupul de risc pentru forme grave ale bolii, fiecare membru care locuiește alături trebuie să manifeste un comportament responsabil, ca și când ar fi însuși în grupul de risc.
 • În localitatea ta sau în cea spre care călătorești sunt cazuri multiple de îmbolnăviri cu COVID-19? Cu cât mai multe sunt acestea, cu atât mai mare este riscul să te infectezi și să răspândești noul coronavirus în timpul călătoriei de la ușă la ușă.
 • Sunt spitalele în comunitatea ta sau în cea spre care călătorești supra-pline cu pacienți din cauza infectărilor masive cu COVID-19?
 • Sunt impuse restricții de călătorii în localitatea ta sau în cea spre care călătorești?
 • Ai fost în contact apropiat cu persoane străine, cu care nu locuiești în aceeași casă pe parcursul a 14 zile înainte de călătorie?
 • Planifici să călătorești cu trenul, avionul sau autocarul, în care va fi greu să păstrezi o distanță de 2 m față de cei din jur?
 • Vei călători cu persoane străine, cu care nu locuiești în aceeași casă?

Dacă răspunsul la cel puțin o întrebare din cele de mai sus este „da”, atunci este cazul să îți amâni călătoria și să îți faci alte planuri.

Dacă ai decis să călătorești

Dacă ai decis să călătorești, întreprinde câțiva pași pentru a evita infectarea ta și a celor din jur:

Efectuează testul COVID-19

Deși cea mai bună opțiune este să rămâi acasă în siguranță, dacă ai decis să călătorești, o opțiune este să efectuezi testul COVID-19 înainte de călătorie. Însoțitorii tăi, în special copiii, chiar dacă se simt bine, pot fi infectați cu noul coronavirus și îl pot răspândi în toate spațiile publice în timpul călătoriei – în transport, aeroport, gară și stații. De asemenea, după călătorie pot fi infectați și membrii familiei tale, prietenii sau apropiații. Testarea nu diminuează riscurile, dar poate face călătoria mai sigură:

 • Dacă călătorești, efectuează testul COVID-19 cu 1-3 zile înainte de călătorie. De asemenea, efectuează un test repetat după 3-5 zile de la călătorie și redu toate activitățile neesențiale chiar dacă testul efectuat este unul negativ. Dacă nu te-ai testat, redu toate activitățile pentru 10 zile după călătorie.
 • Păstrează o copie a testului cu tine în timpul călătoriei. Vei putea fi rugat să îl prezinți.
 • Nu călători dacă testul este pozitiv, izolează-te imediat și urmează recomandările autorităților de sănătate publică.
 • După călătorie tu și însoțitorii tăi puteți fi infectați cu noul coronavirus și îl puteți răspândi în jur, infectând astfel familia, prietenii și alți membri ai comunității. Indiferent de ce ați făcut în timpul călătoriei și unde ați fost, urmați precauțiile date pentru 14 zile:
 • Stai la 2 metri distanță de la cei cu care nu ai călătorit, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise;
 • Poartă masca pe nas și gură de fiecare dată când ieși din casă, în special în transportul public;
 • Dacă în casa ta sunt persoane care nu au călătorit cu tine, roagă-i să poarte mască și poartă mască și tu în spațiile comune din casă;
 • Spală-ți mâinile frecvent sau utilizează dezinfectantul cu minim 60% de alcool;
 • Evită să fii alături de persoanele din grupul de risc pentru îmbolnăviri severe cu COVID-19;
 • A grijă de sănătate: monitorizează simptomele și măsoară temperatura dacă nu te simți bine.

Tipurile de transport: care este cel mai periculos pe timp de pandemie?

Călătoriile măresc probabilitatea de infectare cu COVID-19. Unii factori, precum tipul de transport ales și locul în care vei face popasuri sau vei sta un timp îți pot mări riscul infectării cu SARS-CoV-2. De asemenea, riscul infectării depinde și de întreprinderea măsurilor de protecție de tine și cei din jur, precum păstrarea distanței sociale sau purtarea măștilor.

Aeroporturile, stațiile de așteptare ale trenurilor și autocarelor sunt locurile în care te poți expune virusului din aer sau de pe suprafețe. Tot aici este dificil să menții distanța socială. În general, cu cât mai mult timp ești alături de o persoană infectată, cu atât mai mare este probabilitatea să te infectezi. 

Avioanele

Călătoriile cu avionul impun o așteptare îndelungată în terminalele din aeroport și în rândurile de securitate, fapt ce te poate expune unui risc mai mare de infectare cu noul coronavirus – prin contactul cu alte persoane și cu suprafețele neigienizate. Majoritatea virusurilor și a bacteriilor nu se răspândesc ușor în avioane, datorită modului de circulație a aerului în interiorul acestora.

Datorită proiectării moderne a sistemelor de ventilare în avioane, este puțin probabil să respiri același aer cu persoane care se află mai departe de câteva rânduri de tine. De fapt, un studiu efectuat în anul 2018 care a examinat transmiterea maladiilor respiratorii transmise prin picături în timpul transportării aeriene inter-continentale, a depistat că persoanele infectate cu virusul gripal sau alte boli respiratorii au avut o probabilitate foarte mică să infecteze persoanele așezate mai departe de două locuri în stânga sau dreapta sau un rând în față sau în spate, iar persoanele implicate în studiu nu purtau măști.

Cu toate acestea, păstrarea distanței sociale de peste 2 metri este dificilă în avioanele aglomerate, iar aflarea alături de persoane infectate o perioadă îndelungată de timp poate mări riscul infectării cu noul coronavirus. Și transportarea cu autocarele speciale către avion poate spori acest risc.

Autobuzul sau trenul

Călătoria cu autocarul sau trenul poate implica aflarea un timp îndelungat în stații și terminale în limita celor 2 metri ai distanței sociale față de cei din jur, fapt ce te poate expune unui risc mai mare pentru îmbolnăvire. În acest caz, respectă toate măsurile de călătorie în transportul public impuse de autorități.

Mașina

Opririle frecvente pe drum pentru alimentare, aprovizionare cu apă sau băuturi te poate expune unui contact apropiat cu persoanele străine și cu suprafețele frecvent atinse.

În orice spațiu public sau mijloc de transport te-ai afla, respectă următoarele măsuri:

 • Păstrează distanța de 2 metri față de cei din jur;
 • Poartă masca de protecție individuală pe nas și gură;
 • Spală-ți frecvent, timp de minim 20 de secunde, mâinile cu apă și săpun sau utilizează dezinfectantul cu minim 60% alcool. În cazul dezinfectantului, prelucrează bine mâinile și freacă-le una de cealaltă până le simți uscate;
 • Limitează atingerea suprafețelor sau prelucrează-le înainte de atingere cu șervețele dezinfectante și nu îți atinge ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
theactivetimes.com
Sursa: 

cdc.gov, medical.mit.edu

La Inceput