Cât timp se reține nicotina din țigări în urină, sânge și salivă. Cum să îți cureți organismul de ea

Indiferent dacă fumezi activ țigări clasice sau electronice, nargilea sau alte produse conexe cu tutunul, fie o faci pasiv, inhalând fumul de țigară emis de cei din jur, în organismul tău pătrunde nicotina și se absoarbe rapid în sânge. De aici, ficatul preia estafeta și transformă nicotina în cotinină, un compus care se elimină din corp prin rinichi și poate fi apoi depistat în urină timp de luni în șir. Această perioadă va fi determinată de cantitatea țigărilor fumate, dar și de frecvența cu care o faci. Află în continuare cât timp se reține nicotina în organism și cum poți să o elimini cât mai rapid posibil.

Sunt produsele IQOS o alternativă mai sănătoasă țigărilor clasice sau nu? Află răspunsul aici. 

Cât timp va fi prezentă cotinina în urină?

Cotinina, substanța care apare după ce nicotina se în urma degradării nicotinei de către ficat, va fi depistată în urină timp de 4 zile dacă fumezi foarte rar. Însă, în cazul în care fumezi frecvent, aceasta va fi depistată în urină timp de 3 săptămâni după ultima țigară fumată.

Astfel, testul pozitiv al prezenței cotininei în urină va depinde de timpul în care ai colectat urina și ai expediat-o pentru analize în laborator.

Cât timp se va reține nicotina și cotinina în sânge?

Nicotina va fi prezentă în sânge timp de 1-3 zile după ce ai fumat, iar cotinina va fi detectată încă pe parcursul a 10 zile.

Nicotina poate fi detectată în sânge fie calitativ (este prezentă sau nu), fie cantitativ (câtă nicotină este detectată). Această probă poate, de asemenea, detecta atât cotinina, cât și alte produse ale degradării nicotinei.

În cazul efectuării testului de sânge, e posibil și un test fals pozitiv, deoarece acesta poate depista în mod eronat tiocianatul, un compus care se formează în urma digestiei varzei sau a brocoli, alături de unele tipuri de medicamente.

Află despre 10 consecințe ale fumatului pe termen lung și scurt. 

Cât timp va fi depistată nicotina în salivă și în foliculii de păr?

Atât nicotina, cât și cotinina au nevoie de 4 zile pentru a fi eliminate în totalitate din salivă.

Urme de nicotină ar putea fi depistate în foliculii de păr după 3 luni de la ultima expunere. Însă, în funcție de sensibilitatea testului aplicat, nicotina ar putea fi depistată pe parcursul unui an de la expunere.

Deși această testare este posibilă, se utilizează destul de rar comparativ cu analiza sângelui, a urinei și a salivei, deoarece este destul de costisitoare.

De ce factori depinde prezența nicotinei în sânge?

Deși există un șir de ghiduri care ne pot zice cât timp rămâne nicotina în organismul uman, această perioadă variază de la o persoană la alta. În funcție de circumstanțele individuale, nicotina ar putea fi eliminată din corp fie mai devreme, fie mai târziu.

Iată despre ce circumstanțe este vorba:

Cât de frecvent fumezi

Persoanele care fumează pot fi divizate în trei categorii:

  • Fumători „ușori” – persoanele care fumează o dată în săptămână;
  • Fumători „moderați” – cei care fumează de 2-3 ori pe săptămână;
  • Fumători înrăiți – persoanele care fumează zilnic, un număr considerabil de țigări.

În cazul în care fumezi o dată în săptămână, nicotina este eliminată din corp pe parcursul a 2-3 zile după ce ai fumat. Dacă ești un fumător înrăit, urme de nicotină ar putea fi depistate timp de un an de la ultima expunere.

Vârsta

Cu cât mai în vârstă ești, cu atât mai greu se va elimina nicotina din organism.

Hormonii

Este posibil ca și hormonii să joace un rol important în procesul de eliminare a nicotinei din sânge. Femeile care au o concentrație mai mare a estrogenului în sânge (de ex. administrează pastile care conțin estrogen) pot elimina nicotina din sânge mai rapid decât bărbații.

Funcția ficatului

Diferite organisme distrug nicotina în mod diferit, în funcție de starea enzimelor din ficat.

Medicamentele pe care le administrezi

Administrarea unor medicamente poate determina cât de repede sau de lent organismul tău metabolizează nicotina.

Medicamentele care măresc viteza de distrugere a nicotinei sunt:

  • Antibiotice precum rifampicina;
  • Fenobarbitalul (medicament utilizat în tratamentul epilepsiei și în calitate de sedativ-hipnotic).

Medicamentele care încetinesc viteza de distrugere a nicotinei din organism sunt:

  • Antifungicele, precum Ketoconazolul;
  • Medicamentele destinate tratamentului hipertensiunii arteriale, precum Amlodipina.

Cum poți elimina mai rapid nicotina din organism?

Cea mai bună metodă de a elimina nicotina din corp este să te abții de la utilizarea oricăror produse care conțin tutun. În acest fel celulele organismului se vor centra pe distrugerea și eliminarea nicotinei.

Pentru a accelera acest proces, poți face câteva lucruri:

  • Bea apă. Atunci când bei multă apă, mai multă nicotină este eliminătă din organism prin urină.
  • Exersează. Aceasta va crește rata metabolismului, ajutând corpul să elimine mai rapid nicotina. Transpirația formată în urma exercițiilor fizice va scoate și nicotina din corp.
  • Consumă produse bogate în antioxidanți. Antioxidanții vor ajuta organismul să își mărească rata metabolică. Printre opțiunile potrivite se numără portocalele și morcovul. Aceste produse conțin fibre alimentare care contribuie la eliminarea rapidă a toxinelor din corp.

Ce se întâmplă imediat după ce lepezi fumatul?

Dacă ai fost un fumător înrăit, s-ar putea să suferi de simptome ale abstinenței, deoarece nicotina este substanța care provoacă dependență. Printre aceste simptome se numără dorința intensă de a fuma, mărirea poftei de mâncare, oboseala, dificultățile de concentrare, durerile de cap, constipația, voma, diareea, iritabilitatea, anxietatea, depresia sau insomnia.

Aceste simptome apar după primele ore de la renunțare și pot dura încă pe parcursul câtorva zile. Perioada va depinde de durata în care ai fumat, ce tip de țigări ai utilizat, dar și numărul țigărilor fumate pe parcursul zilei.

Reține! Cu cât mai rapid te vei lepăda de fumat, cu atât mai ușor îți va fi să o faci.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

healthline.com

La Inceput