Eroziunea cervicală – ce este, de ce apare, cum să o depistezi și să o tratezi eficient

Eroziunea cervicală reprezintă afecțiunea în care celulele glandulare din interiorul cervixului (colului uterin) se dispersează în exteriorul acestuia, care în mod normal este acoperit de celule epiteliale. Colul uterin este zona care unește vaginul cu uterul, unde se întâlnesc cele două tipuri de celule. Deși denumită eroziune, această definiție induce în eroare, deoarece de fapt, colul uterin nu este erodat. Definită științific drept ectropion, aceasta afectează mai frecvent femeile de vârstă fertilă și nu influențează în niciun fel capacitatea de a da naștere copiilor. Cu toate că nu este canceroasă, eroziunea poate crea probleme unor femei. Află în continuare tot ce ar trebui să știi despre această afecțiune.

De ce apare eroziunea (ectropionul) cervicală?

Nu este mereu posibilă determinarea cauzei apariției eroziunii cervicale. Unele femei se nasc cu această afecțiune, iar altele o experimentează din cauza fluctuațiilor hormonale. Iată de ce aceasta este frecventă în cazul femeilor de vârstă reproductivă – adolescente, femei însărcinate și cele care folosesc contraceptive sau plasturi care conțin estrogeni.

În cazul în care experimentezi simptomele eroziunii cervicale atunci când utilizezi contraceptive, sfătui-te cu medicul tău despre necesitatea sistării utilizării acestora.

Această afecțiune este foarte rară la femeile care au ajuns la vârsta menopauzei.

În acest moment nu este demonstrată nicio legătură dintre eroziunea cervicală și cancerul cervical sau alte tipuri de cancer. De asemenea, nu se știe, dacă aceasta poate condiționa apariția altor patologii serioase.

Care sunt simptomele eroziunii cervicale?

În majoritatea cazurilor femeile nu experimentează niciun simptom al acestei afecțiuni. Aceasta este frecvent descoperită în urma unui examen ginecologic. În unele cazuri, însă, poți avea un șir de simptome, precum:

- Eliminări ușoare de mucus din vagin;

- Eliminări maronii între menstruații;

- Dureri și sângerări în timpul sau după actul sexual/examenul ginecologic pelvian.

În cazul unor femei, eliminările și durerea în timpul actului sexual devin o adevărată pacoste, fiind deosebit de severe. De asemenea, ectropionul cervical este cea mai frecventă cauză a sângerărilor în ultima lună a sarcinii. Cauza este că celulele glandulare sunt mult mai delicate decât cele epiteliale, produc mai mult mucus și sângerează mai ușor.

Dacă experimentezi asemenea simptome, nu este neapărat că suferi de eroziune cervicală, însă este neapărat să efectuezi un examen ginecologic.

Eroziunea cervicală nu este o condiție foarte serioasă, însă simptomele acesteia pot fi asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni mult mai serioase, care trebuie neapărat soluționate. Iată unele dintre ele:

- Infecții;

- Fibroză sau polipi;

- Endometrioză;

- Probleme cu dispozitivul intrauterin (în cazul în care îl ai);

- Probleme pe parcursul sarcinii;

- Cancer cervical, uterin sau alte tipuri.

Cum poate fi diagnosticată eroziunea cervicală?

Eroziunea cervicală poate fi descoperită în cadrul unui examen ginecologic sau în urma efectuării testului Papanicolau (Pap-test). În cadrul examenului ginecologic aceasta poate fi vizibilă, deoarece colul cervical va apărea mai roșu, ba chiar poate sângera în timpul examenului.

Deși nu există vreo conexiune dintre eroziunea cervicală și cancerul de col uterin, acestea pot semăna mult pe parcursul examenului ginecologic. În acest caz doar testul Papanicolau poate clarifica situația.

O altă etapă a investigației poate fi colposcopia – luminarea intensă și utilizarea unui instrument special pentru a vizualiza mai aproape colul cervical. În cazul acestei proceduri poate fi colectată o piesă mică a țesutului din zona dată (biopsie) pentru a depista prezența celulelor canceroase.

Cum poate fi tratată eroziunea cervicală?

În cazul în care simptomele eroziunii te deranjează, discută cu medicul opțiunile de tratament. De obicei, aceasta se rezolvă prin cauterizarea zonei, fapt ce poate stopa eliminările de mucus și sângerarea. Pentru aceasta poate fi utilizată căldura, frigul sau nitratul de argint.

Procedura durează, de obicei, câteva minute și se realizează cu aplicarea anesteziei locale. Ulterior, timp de câteva ore sau zile vei putea avea simptome similare cu cele din timpul menstruației sau eliminări de mucus.

După procedură colul cervical va avea nevoie să se regenereze, astfel încât vei fi sfătuită să nu practici sexul pentru o perioadă de timp. De asemenea, vei fi îndemnată să nu folosești tampoane timp de 4 săptămâni. Acest lucru te va ajuta să previi apariția infecțiilor.

Medicul va stabili data viitoarei examinări și îți va indica procedura de îngrijire. Adresează-te neapărat la el dacă experimentezi:

- Eliminări urât mirositoare;

- Sângerări mai intense, decât în timpul menstruației;

- Sângerări mai intense, decât te-ai așteptat.

Acestea pot indica la prezența unei infecții și trebuie urgent soluționate. Cauterizarea rezolvă, de obicei, simptomele. Dacă acestea dispar, tratamentul va fi considerat încheiat. Este posibilă reîntoarcerea simptomelor, însă tratamentul poate fi repetat.

Alte patologii ale colului uterin

Cancerul cervical

Eroziunea cervicală nu este asociată în niciun fel cu cancerul cervical. Cu toate acestea, este important să îți vizitezi medicul, dacă experimentezi simptome precum durerile cervicale sau sângerări între menstruație.

Chlamydia

Deși nici chlamydia nu este asociată cu eroziunea cervicală, un studiu din 2009 a constatat că femeile sub 30 de ani, care sufereau de eroziune cervicală au avut o probabilitate mai mare de a suferi de chlamydia, comparativ cu femeile care nu aveau eroziune cervicală.

Iată de ce este indicată examinarea regulată a infecțiilor cu transmitere sexuală, precum chlamydia și gonoreea, deoarece acestea uneori nu prezintă simptome.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medicalnewstoday.com
Sursa: 

healthline.com, medicalnewstoday.com

La Inceput