Câte fructe și legume consumă zilnic un om în Moldova: realități versus recomandările cercetătorilor

Recomandarea privind consumul a 5 porții de fructe și legume pe zi este pe cât de cunoscută, pe atât de nerespectată de o mare parte a populației țării noastre. Potrivit Studiului privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova, 2016, peste jumătate (56%) din populația Moldovei consumă zilnic mai puțin de 5 porții de fructe și legume recomandate. Potrivit cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard, Boston, SUA, consumul a 2 porții de fructe și 3 porții de legume pe zi poate micșora riscul deceselor provocate de diverse maladii. Urmăriți rezultatele studiului care au apărut recent în jurnalul științific Circulation al  Asociației Americane a Inimii (American Heart Association, AHA).

Participanții în studiu

Cercetătorii au colectat datele publicate în două studii mari de cohortă:

  • Studiul Sănătății Nurselor: Nurses’ Health Study (NHS) care a cuprins femeile nurse, cu vârsta cuprinsă între 30 și 55 de ani;
  • Studiul de Urmărire a Lucrătorilor din Domeniul Medical: Health Professionals’ Follow-up Study (HPFS), care a inclus bărbați care activează în domeniul medical, cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani.

În cadrul ambelor studii cercetătorii au urmărit participanții pentru o perioadă de 30 de ani. Informația detaliată privind stilul alimentar a fost colectată la fiecare 2-4 ani. Din studiu au fost excluși participanții care sufereau de cancer, diabet zaharat, boli de inimă, numărul final al acestora fiind de 66 de mii 719 femei și 42 de mii 016 bărbați.

De asemenea, în rezultatele cercetării au mai fost incluse date adiționale din alte 26 de studii, numărul total de participanți fiind de 1,9 milioane de oameni. Ulterior, a fost analizată legătura dintre consumul de fructe și legume și rata deceselor.

Este important de menționat că nivelul de educație și profesia a fost similară în ambele grupuri de studiu, persoanele având acces la o alimentație echilibrată mai frecvent decât alți membri ai societății. Astfel, studiul nu abordează cu precizie realitatea și efectele nesiguranței alimentare.

Valoarea nutritiva a fructelor și a legumelor micșorează riscul deceselor

Rezultatele studiului arată că un aport mai mare de fructe și legume este asociat cu o probabilitate mai mică a deceselor provocate de cancer, boli de inimă sau boli respiratorii. Cu toate acestea, cel mai mare beneficiu a fost observat la consumul de 5 porții de fructe și legume. Atunci când a fost consumat mai mult de această cantitate, nu a fost observat un beneficiu în plus pentru participanți.

Aceste rezultate au demonstrat repetat cât de valoroase din punct de vedere nutritiv sunt fructele și legumele. De exemplu, un consum mai mare, regulat, al acestora mărește aportul de potasiu și de antioxidanți în organism, elemente care sunt asociate cu micșorarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției pulmonare.

Deși consumul de fructe și legume a fost auto-raportat, participanții ar fi putut supra-estima sau sub-estima cât de multe porții au consumat. Acest fapt ar putea șterge limita de 5 porții de fructe și legume, iar un aport mai mare ar putea aduce un beneficiu adițional sănătății.

De asemenea, acest studiu face o diferență mai pronunțată dintre diferite grupuri de fructe și legume consumate. Astfel, cercetătorii au observat un risc mai mic de decese în cazul persoanelor care au consumat mai multe verdețuri și alimente bogate în vitamina C și betacaroten. Fructele și legumele care se încadrează în aceste categorii sunt spanacul, varza Kale, morcovul și citricele.

Contrar acestora, cercetătorii nu au observat niciun beneficiu pentru sucurile de fructe și produsele bogate în amidon, precum cartofii sau mazărea. Un motiv al acestor rezultate este că aceste produse sunt consumate mai des în stare conservată, iar acest proces poate lipsi produsele bogate în amidon de proprietățile lor antioxidante.

Comparativ cu fructele integrale, sucurile proaspete pot cauza o urcare bruscă a zahărului și a insulinei din sânge, ceea ce poate mări riscul îmbolnăvirilor.

Cercetătorii au solicitat revizuirea recomandărilor nutriționale actuale, întrucât printre acestea se găsesc produsele conservate și sucurile, iar în acest context ar fi bine de studiat și impactul acestor produse asupra sănătății populației.

Susținerea recomandării de a consuma zilnic „5 porții de fructe și legume”

Studiul descris nu a fost unul de intervenție, în care cercetătorii analizează direct efectele, ci unul observațional. Drept rezultat, nu putem afirma că studiul demonstrează variabile de cauză-efect.

Cu toate acestea, există suficiente evidențe pentru a afirma că există numeroase beneficii privind consumul de multe fructe și legume. Concluziile studiului sunt similare cu altele de acest gen. Din studiile observaționale care au cercetat, de asemenea, relația dintre numărul de porții de fructe și legume consumate și riscul de deces sau îmbolnăvire.

Rezultatele studiului demonstrează repetat cât de important este să consumăm zilnic cel puțin 5 porții de fructe și legume și oferă un subiect important pentru studiile ulterioare.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
mirror.co.uk
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput