În ce situații dispare menstruația și are sau nu vreo legătură cu felul în care te alimentezi

În majoritatea cazurilor, durata unui ciclu menstrual (perioada cuprinsă între prima zi a sângerării și prima zi a următoarei sângerări) este de 28 de zile, deși în unele cazuri acesta poate varia între 21 și 40 de zile. Chiar și așa, există situații când ciclul menstrual devine neregulat sau dispare în totalitate. Deși unele dintre aceste situații sunt fiziologice, precum sarcina, alăptarea sau menopauza, în unele cazuri este vorba de condiții patologice, iar un factor de risc este și alimentația dezchilibrată. Află în continuare de ce poate să dispară menstruația, cât de periculos este acest fenomen și cum poți interveni prompt pentru a-l înlătura.

Dispariția menstruației este denumită, în limbaj medical, amenoree. Ea poate fi de două tipuri, și de acest lucru depinde tratamentul ei.

Tipurile amenoreei

- Amenoreea primară: se petrece atunci, când ciclul menstrual nu a apărut până la vârsta de 15 ani sau timp de cinci ani de la primele semne ale pubertății. Aceasta se poate întâmpla din cauza modificărilor la nivelul organelor reproductive sau a hormonilor implicați în procesul menstruației.

- Amenoreea secundară: are loc atunci, când ciclurile menstruale au fost regulate, dar au dispărut pentru o perioadă de minim 3 luni sau se stopează după 6 luni în care au fost neregulate. Această dispariție poate indica o sarcină, stres sau boală.

Pe lângă dispariția ciclului menstrual, amenoreea provoacă și un șir de alte simptome.

Simptomele amenoreei:

- Durere în regiunea pelviană;

- Dereglări ale vederii;

- Dureri de cap;

- Acnee;

- Căderea părului;

- Creșterea părului pe față;

- Stoparea dezvoltării pieptului (în amenoreea primară);

- Eliminări lăptoase din sân;

- Uscăciune vaginală;

- Bufeuri de căldură.

De ce dispare menstruația?

Cauzele dismenoreei variază în funcție de tipul acesteia.

Amenoreea primară apare cel mai frecvent din următoarele motive:

- Dereglări cromozomiale și genetice ale ovarelor, organe sexuale feminine în care sunt depozitate celulele sexuale, denumite ovule.

- Probleme la nivelul hipotalamusului sau a hipofizei, organe care produc hormonii care influențează menstruația.

- Lipsa unei porțiuni a sistemului reproductiv.

Cauzele frecvente ale amenoreei secundare sunt următoarele:

- Sarcina și alăptarea;

- Menopauza;

- Utilizarea metodelor contraceptive, precum dispozitivele intrauterine sau pastilele contraceptive;

- Chimioterapia sau radioterapia pentru tratamentul cancerului;

- Operație uterină în trecut cu afectarea membranei interne a acestuia.

Alte cauze ale dispariției menstruației pot fi:

- Stresul, care poate face menstruațiile mai lungi sau mai scurte, le poate opri sau face mai dureroase. Cu toate acestea, mai multe studii au demonstrat că și evenimentele stresante majore nu pot afecta menstruația pentru o perioadă prea lungă de timp, iar acest fenomen este unul tranzitoriu.

- Alimentația precară sau slăbitul brusc, pe fundal nervos, asemenea anorexiei nervoase determină dispariția menstruației pentru o perioadă lungă de timp, transformând-o într-un fenomen cronic. Acest fenomen este foarte periculos, întrucât, potrivit cercetărilor, femeile adulte și adolescentele anorexice care suferă de amenoree, nu revin la ciclul menstrual nici după un an de la revenirea la greutatea normală. Chiar și o reducere medie a aportului de energie pe zi poate determina neregularități ale ciclului menstrual atât în cazul adolescentelor, cât și în cazul femeilor adulte. Interesant este și faptul că dietele vegetariene induc mai frecvent amenoreea comparativ cu cele omnivore. Potrivit cercetătorilor, acest fenomen este cauzat de un nivel mai mic al estrogenilor din sânge, care determină neregularități ale ciclului menstrual. Hormonii estrogeni sunt sintetizați în organism din colesterolul care este găsit în produsele de origine animalieră.

- Obezitatea, o altă extremă care poate determina amenoreea. Atunci când procentul de grăsime în corp este prea mare, nivelul de estrogeni din sânge crește. Acești hormoni determină frecvența menstruației și pot determina oprirea acestora. 

- Exersarea exagerată este o sursă de stres pentru organism, care poate influența hormonii implicați în procesul de ovulație. Pierderea bruscă a unui procent mare din grăsimea corpului poate determina, de asemenea, oprirea ciclului menstrual. Dacă ești implicată în sportul de performanță, este bine să te consulți cu un medic specializat în medicina sportivă pentru a evita acest fenomen.

- O boală cronică în acutizare sau în remisiune

Amenoreea secundară poate fi determinată și de o afecțiune, precum:

- Insuficiența ovariană primară sau experimentarea menopauzei până la vârsta de 40 de ani;

- Afecțiuni la nivelul hipotalamusului, denumită și amenoree hipotalamică;

- Afecțiuni la nivelul hipofizei, asemeni producerii exagerate a prolactinei din cauza unei tumori la acest nivel;

- Alte probleme hormonale, precum sindromul polichistic ovarian, dereglări la nivelul glandelor suprarenale sau hipotiroidism;

- Tumori ovariene;

- Operația de eliminare a ovarelor sau a uterului (histerectomie).

Cât de periculoasă este amenoreea?

Amenoreea nu trebuie percepută în niciun caz drept „o purificare a organismului”. Apariția acesteia înseamnă că femeia își pierde fertilitatea, fiind incapabilă să conceapă un copil. De asemenea, aceasta este asociată cu un nivel mai mic de energie și o diminuare a densității osoase, fiind posibilă apariția osteoporozei. Cea din urmă crește dramatic probabilitatea și frecvența fracturilor în cazul femeilor adulte și a adolescentelor care suferă de amenoree.

Cum poate fi diagnosticată amenoreea?

Mai întâi de toate, după dispariția menstruației, este cazul să faci un test de sarcină. Dacă acesta este negativ, mergi la ginecolog, care îți va face un examen pelvian și va analiza sângele tău la conținutul de hormoni sexuali, tiroidieni și ai glandelor suprarenale. Dacă medicul suspectă afectarea hipotalamusului sau a hipofizei, acesta îți poate indica rezonanța magnetică nucleară.

Cum poate fi tratată amenoreea?

Dacă menstruația s-a oprit din cauza sarcinii sau a menopauzei, nu este nevoie să o tratezi în aceste cazuri. În alte cazuri va fi nevoie de tratament:

- Reglarea masei corporale (slăbire sau îngrășare) printr-un plan alimentar individualizat;

- Aplicarea tehnicilor de management al stresului;

- Modificarea fortului fizic în sportul de performanță;

- Terapia de substituție hormonală conform indicației medicului;

- Intervenție chirurgicală în cazuri rare.

Cum să previi amenoreea?

Un mod sănătos de viață te poate păzi de amenoreea secundară. Încearcă să:

- Menții greutatea optimă;

- Să monitorizezi permanent ciclul menstrual și să știi exact, dacă ai scăpat o menstruație;

- Să mergi la ginecolog o dată la 6 luni și să efectuezi cu regularitate testul Papanicolau sau Pap-testul;

- Să îți iei orele de somn și să ai grijă somnul să fie de calitate.

Ciclul menstrual va reveni, atunci când vei trata cauza amenoreei, însă în unele cazuri va fi nevoie de mai mult timp pentru ca el să devină regulat din nou. Uneori, în funcție de cauză, nu vei avea menstruație din nou. Discută cu medicul tău această situație, în special dacă îți dorești un copil.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medlife.com
Sursa: 

nhs.uk, webmd.com, watermark.silverchair.com, clevelandclinic.org, familydoctor.org

La Inceput