Sindrom premenstrual: de ce apar durerile în piept și cum poți scăpa de ele

Durerile, sensibilitatea și umflarea pieptului în apropierea menstruației reprezintă semne ce se încadrează în termenul de „mastalgie ciclică” și reprezintă o îngrijorare a majorității femeilor de vârstă fertilă. Acesta se încadrează în conceptul de „sindrom premenstrual” (PMS). Deși există mai multe cauze a umflării și durerilor pieptului în cazul femeilor, urmăriți în continuare de ce aceste semne apar înainte de menstruație, dar și cum pot fi diminuate în intensitate.

Cauzele umflării și durerilor pieptului înainte de menstruație

Fluctuațiile hormonale sunt cauza principală a apariției durerilor și a umflării pieptului în apropiere de menstruație. Nivelul hormonilor sexuali feminini urcă și coboară pe parcursul unui ciclu menstrual. Timpul exact al acestor modificări variază de la o femeie la alta. Estrogenii cauzează lărgirea ducturilor mamare (canale galactofore), iar progesteronul – mărirea în dimensiuni a glandelor mamare (lobuli mamari) din interiorul sânilor. Ambele fenomene cauzează dureri, sensibilitatea mărită a sânilor și mărirea acestora în dimensiuni.

Concentrația atât a estrogenului, cât și a progesteronului crește în timpul celei de-a doua jumătăți a ciclului menstrual, de obicei între 14 și 28 de zile, în cadrul unui ciclu tipic de 28 de zile. Vârful estrogenilor se înregistrează în mijlocul ciclului menstrual, iar cel al progesteronului – cu o săptămână înainte de menstruație.

De asemenea, și medicamentele care conțin estrogen pot cauza umflarea pieptului sau dureri și sensibilitate la nivelului acestuia.

Simptomele experimentate înainte de menstruație

Umflarea și senzația de greutate în ambii sâni sunt principalele simptome ale inflamării pre-menstruale. Și durerea monotonă, sâcâitoare la nivelul sânilor poate fi, de asemenea, o problemă pentru majoritatea femeilor. De asemenea, la atingere țesuturile mamare pot fi mai dense.

Simptomele par să apară o săptămână înainte de menstruație și să dispară odată cu începutul sângerării menstruale. Majoritatea femeilor nu au dureri severe.

În unele cazuri sensibilitatea sporită la nivelul sânilor afectează viața femeilor de vârstă fertilă, iar aceasta nu este neapărat legată de ciclul menstrual.

Odată cu apropierea menopauzei sensibilitatea și durerile la nivelul sânilor dispar sau se micșorează în intensitate.

Când să apelezi la medic

Deși majoritatea simptomelor premenstruale descrise anterior sunt inofensive, uneori este cazul să te adresezi la medic. Iată când:

- Noduli noi sau în schimbare la nivelul sânilor;

- Eliminări din mameloane, în special dacă sunt brune sau de culoarea sângelui;

- Durere care te împiedică să dormi corespunzător sau să îți execuți rutina zilnică;

- Noduli care apar doar la nivelul unui sân.

Medicul va efectua examenul fizic, inclusiv cel al sânilor și va solicita următoarea informație:

- Dacă ai observat eliminări din sâni;

- Ce simptome ai mai experimentat;

- Dacă durerile și sensibilitatea sporită la nivelul sânilor apar la fiecare ciclu menstrual.

În timpul examenului fizic medicul va palpa sânii încercând să examineze nodulii existenți și proprietățile acestora. În cazul modificărilor medicul poate solicita efectuarea mamografiei sau a ultrasonografiei (în cazul în care ai sub 35 de ani). În timpul mamografiei prin intermediul razelor X se vizualizează interiorul glandei mamare. În unele cazuri poate fi necesară biopsia (prelevarea țesuturilor din zona nodulilor) pentru a determina dacă este vorba de modificări cancerigene.

Tratamentul durerilor și a sensibilității sporite a sânilor

Simptomele pre-menstruale la nivelul sânilor pot fi diminuate sau eliminate cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidine, precum acetaminofen, ibuprofen sau naproxen sodic.

Aceste medicamente pot atenua și crampele asociate PMS.

Femeile care experimentează dureri de la moderate la severe trebuie să consulte medicul pentru prescrierea celui mai potrivit tratament. Diureticele pot, de asemenea, reduce din simptomele neplăcute și din retenția de lichide din organism. Cu toate acestea, preparatele pot mări riscul deshidratării, iată de ce este cazul să urmezi cu strictețe indicațiile medicului.

Tratament prin modificarea stilului de viață

Modificarea stilului de viață poate ajuta, de asemenea, la diminuarea micșorarea inflamației și a sensibilității mărite a sânilor. Poartă sutien cu suport pentru sport atunci când simptomele sunt deosebit de severe sau în timpul somnului.

Dieta abordată are și ea un rol important în apariția durerilor și a sensibilității sporite la nivelul sânilor. Cofeina, alcoolul, excesul de grăsimi și sarea pot mări disconfortul. Reducerea sau eliminarea produselor bogate în aceste elemente cu o săptămână sau două înainte de menstruație poate ajuta la atenuarea simptomelor.

Unele vitamine și minerale, precum vitamina E (400 Unități Internaționale, UI) și magneziu (400 miligrame) zilnic pot reduce din intensitatea sindromului premenstrual.

De asemenea, poți opta pentru produsele bogate în nutrienți, precum arahide, spanac, alune de pădure, ulei de măsline, morcov, banane, ovăz, avocado, orez brun.

De asemenea, medicul poate recomanda utilizarea suplimentelor alimentare.

Autoexaminarea sânilor este deosebit de importantă pentru femeile de vârstă fertilă. Potrivit Societății Americane de Cancer femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani trebuie să își auto-examineze sânii o dată în lună după menstruație, atunci când durerile și umflarea e minimă. Medicul îți poate recomanda și mamografia o dată la doi ani sau mai mult în cazul în care riscul este mai mic. Și exercițiile fizice pot diminua din simptome.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medicalnewstoday.com, geraldfilip.ro
Sursa: 

healthline.com

La Inceput