Ce este o sângerare uterină anormală. Cum să înțelegi că trebuie să mergi urgent la medic

O sângerare uterină este definită drept o scurgere foarte intensă și anormală de sânge din uter prin vagin. Aceasta poate fi depistată în orice moment al ciclului menstrual, atât în timpul menstruației, cât și după ce aceasta ia sfârșit. Află în continuare care ar putea fi cauzele acestei sângerări anormale, dar și cum să înțelegi că trebuie să te adresezi urgent la medic.

Cum se manifestă o sângerare uterină anormală?

Unul dintre principalele simptome ale acestei afecțiuni este sângerarea uterină, prin vagin, care are loc între menstruații. De asemenea, o scurgere prea abundentă de sânge în timpul menstruațiilor ordinare poate fi un indicator al acesteia.

Nota Bene: Sângerarea foarte abundentă în timpul menstruațiilor și/sau sângerările care durează mai mult de 7 zile sunt denumite menoragie. Aceasta poate fi stabilită dacă schimbi tamponul sau absorbantul din oră în oră sau mai frecvent.

Cum să ai grijă de corpul tău în timpul menstruației. Răspunsul la cele mai frecvente întrebări. 

De ce apare sângerarea uterină anormală?

Un șir de cauze pot provoca menoragia. Sarcina este cea mai frecventă dintre ele. Polipii și fibroizii care s-au format în uter pot fi, de asemenea, o cauză posibilă.

Rareori poate fi vorba de afecțiuni ale glandei tiroide, infecții ale colului cervical sau cancer de col uterin.

Totodată, dezechilibrul hormonal provoacă foarte frecvent sângerarea uterină anormală. Atunci când hormonii sunt problema, medicii denumesc această afecțiune „sângerare uterină disfuncțională”, care este mai frecvent întâlnită la adolescente sau la femeile care se apropie de menopauză.

Acestea sunt doar câteva motive ale menoragiei. Însă, la fiecare vârstă cauzele pot fi diferite, după cum urmează:

 • Adolescente, femei de 20 și 30 de ani:

Cea mai frecventă cauză a menoragiei la această vârstă este sarcina. Multe femei pot avea sângerări uterine în primele câteva săptămâni de sarcină normală. Uneori, contraceptivele orale sau dispozitivele intrauterine (steriletul) pot cauza menoragia.

În cazul adolescentelor care sângerează anormal ar putea fi vorba de faptul că în timpul ciclului menstrual normal nu a fost eliminat un ovul spre trompele uterine, fenomen frecvent la debutul ciclului menstrual.

Din această cauză se produce un dezechilibru hormonal, în care estrogenul se secretă în cantități mari și determină îngroșarea exagerată a membranei interne a uterului (endometru). Ulterior, pentru că uterul se va auto-curăța de stratul superior al aceastei membrane prea groase, sângerarea va fi mult mai abundentă în timpul menstruației planificate.

La debutul menstruației, din cauza dezechilibrului hormonal, s-ar putea ca organismul să nu știe când să se izbăvească de stratul prea gros al membranei superficiale interne a uterului, ceea ce ar putea determina sângerări și între menstruațiile obișnuite.

 • Femei de 40 și 50 de ani

În anii dinaintea menopauzei sau la debutul acesteia, femeile pot avea luni în care ovulația nu are loc. Aceasta poate determina sângerarea uterină anormală, care se manifestă prin sângerări uterine abundente în timpul menstruației și sângerări minore, neregulate între menstruații.

Îngroșarea membranei interne a uterului este o altă cauză a sângerării la vârsta de 40 și 50 de ani. Această îngroșare poate fi un semn al cancerului uterin. Dacă te afli la această vârstă și experimentezi sângerări uterine abundente, adresează-te neapărat la medicul tău. S-ar putea să fie vorba de un proces normal de îmbătrânire, însă este important să te asiguri că nu este vorba de cancerul uterin.

 • Femei după menopauză

Terapia de substituție hormonală este o cauză frecventă a sângerărilor uterine anormale la această vârstă. O altă cauză ar putea fi cancerul endometrial (endometriul este membrana internă a uterului) și uterin.

Cu toate acestea, cancerul nu este unicul motiv al sângerării după menopauză. Ar putea fi vorba de multe alte motive, pe care trebuie să le discuți neapărat cu medicul.

Cum poate fi diagnosticată sângerarea uterină anormală?

Diagnosticul acestei afecțiuni va depinde de vârsta la care te afli. Dacă s-ar putea să fii însărcinată, medicul îți va indica să faci un test de sarcină. În plus, dacă sângerările sunt abundente, medicul va indica, plus la toate, analiza generală a sângelui pentru a verifica numărul eritrocitelor și nivelul hemoglobinei și a determina dacă suferi sau nu de anemie și deficiență de fier.

De asemenea, s-ar putea indica o ultrasonogrofie abdominală pentru a depista starea uterului și a ovarelor, deoarece o problemă la nivelul lor ar putea, de asemenea, provoca sângerările masive.

După aceasta, ginecologul va efectua biopsia endometrului pentru a verifica starea acestuia. Procedura se efectuează prin inserarea unui tub de plastic (cateter) în interiorul uterului pentru a colecta o mică parte a membranei interne și a o trimite la analiza minuțioasă în laborator. Procedura va ajuta medicul să determine dacă suferi de cancer sau dacă există modificări structurale la nivelul celulelor.

Biopsia se efectuează la ginecolog și poate provoca o durere nesemnificativă.

O altă metodă diagnostică este histeroscopia, care reprezintă introducerea unei camere fine în interiorul uterului și vizualizarea acestuia. Dacă medicul va observa ceva anormal, va prelua o parte din țesut pentru a-l analiza în laborator.

Poate fi prevenită sângerarea uterină anormală?

Dacă sângerarea uterină este provocată de dezechilibrul hormonal, ai putea să o previi. Pentru aceasta este util să atingi și să menții o greutate corporală ideală, deoarece surplusul de kilograme influențează secreția de hormoni și, respectiv, apariția sângerărilor uterine anormale.

Cum se tratează sângerarea uterină anormală?

Menoragia poate fi tratată în mai multe moduri. Alegerea opțiunii va depinde de cauza sângerării, vârstă și dorința ta de a fi mamă în viitor. Medicul te va ajuta să alegi opțiunea potrivită. Dacă motivul este dezechilibrul hormonal, medicul te va sfătui să monitorizați starea și să observați dacă ea se va îmbunătăți de la sine.

Printre opțiunile de tratament se numără:

 • Dispozitivul intrauterin (steriletul): un dispozitiv mic din plastic care se inserează în uter prin vagin pentru a preveni o eventuală sarcină. Unele tipuri ale acestuia pot elimina hormoni și reduce sângerările. Cu toate acestea, altele pot cauza sângerările anormale. Astfel, sfătuie-te cu medicul tău cu privire la această metodă și adresează-te la el, dacă sângerările anormale și-au făcut apariția.
 • Contraceptivele orale: acestea conțin hormoni care ar putea stopa îngroșarea exagerată a membranei interne a uterului. De asemenea, acestea ar putea regla menstruațiile și reduce crampele abdominale. În unele cazuri, pastilele care conțin doar progesteron ar putea determina sângerările uterine anormale. În acest caz, adresează-te urgent medicului tău.
 • Dilatarea uterului și chiuretajul: se efectuează sub anestezie generală. Pe parcursul procedurii medicul va dilata intrarea în uter, iar apoi va curăța membrana internă a acestuia. Ulterior, materialul care au fost curățat va fi analizat în laborator. În cazul în care ai sângerare uterină masivă, medicul va efectua chiuretajul pentru a depista care este cauza și a o înlătura. De obicei, această procedură ajută la stoparea sângerării, iar medicul va decide dacă este necesară sau nu.
 • Histerectomia: reprezintă înlăturarea chirurgicală a uterului, în consecință nu vei mai avea menstruații și nu vei mai putea rămâne însărcinată. Aceasta implică internarea în spital, intervenție cu aplicarea anesteziei generale și o perioadă îndelungată de recuperare. Discută cu medicul despre beneficiile și riscurile acestei intervenții.
 • Ablația endometrială: o procedură care determină distrugerea membranei interne a uterului. Însă, aceasta nu înlătură uterul, ca în cazul histerectomiei. În cazul majorității femeilor ablația uterină stopează orice sângerare. Cu toate acestea, sunt posibile sângerări ușoare între menstruații, menstruații obișnuite sau o eventuală sarcină (deși aproape mereu aceasta nu este posibilă după procedură).

Reține! Adresează-te imediat medicului dacă:

 • experimentezi o hemoragie uterină masivă între menstruații sau menstruații neregulate (deși nu ești adolescentă);
 • sângerearea uterină este atât de masivă, încât te impune să schimbi tamponul sau absorbantul la fiecare 30-60 de minute timp de mai mult de două ore;
 • sângerezi după ce s-a instalat menopauza.

Nu ezita să apelezi la medic, deoarece sângerarea care nu a fost tratată la timp poate determina apariția anemiei sau a durerilor și a crampelor abdominale severe.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
obgyn.coloradowomenshealth.com
Sursa: 

familydoctor.org, mayoclinic.org

La Inceput