Candidoza vaginală. Ce complicații îți poate provoca ție și partenerului, dacă nu o tratezi la timp

Candidoza vaginală este o infecție fungică (n.r. provocată de ciupercă), ce apare în rezultatul multiplicării fungilor în vagin și a scăderii bacteriilor bune din interiorul acestuia. Infecția nu face partea din categoria celor care se transmit pe sexuală, întrucât chiar și femeile care nu sunt sexual active se pot confrunta cu ea. Însă, odată cu candidoza, în vagin se pot asocia și alte infecții, în mare parte sexual transmisibile. Pentru că această infecție afectează trei din patru femei pe parcursul vieții și are riscuri mari de recidive, îți povestim în continuare de ce apare, în ce circumstanțe, cum să o depistezi, să o previi și să o tratezi corespunzător.

Ce este candidoza vaginală?

Candidoza este o infecție provocată de fungii denumiți Candida. Aceștia trăiesc, în mod normal în corp: în gură, gât, intestin, vagin și pe piele fără a provoca probleme semnificative. Uneori, însă, Candida se poate multiplica și cauza o infecție, dacă mediul din interiorul vaginului, de exemplu, se schimbă într-un mod anumit în care să îi încurajeze înmulțirea lor.

De ce apare candidoza?

Într-un vagin sănătos, bacteriile bune menționate anterior, denumite Lactobacillus (lactobacili), țin „în frâu” fungii Candida. Astfel, atunci când microflora vaginală este slăbită și nu funcționează corespunzător, fungii se vor înmulți necontrolat. Drept urmare, își vor face apariția simptomele candidozei.

Eliminările vaginale: de la normă la patologie. 

Există un șir de factori care pot declanșa candidoza:

- Terapia cu antibiotice, care scade cantitatea lactobacililor din vagin;

- Sarcina;

- Diabetul necontrolat;

- Sistemul imun slăbit;

- Alimentația irațională, în special cantitatea mare de zahăr consumat;

- Dezechilibrele hormonale, în apropierea ciclului menstrual;

- Stresul;

- Insuficiența de somn.

Cel mai frecvent, infecția este cauzată de specia Candida albicans. Însă, există și alte specii care o pot provoca. În cazul în care te confrunți cu infecții vaginale recurente, este cazul să mergi la ginecolog, să efectuezi un test pentru a determina despre ce specie este vorba și să urmezi un tratament strict față de care este sensibilă specia în cauză.

Care sunt simptomele candidozei vaginale?

Infecțiile vaginale fungice provoacă un șir de simptome comune, printre care se numără:

De obicei, severitatea simptomelor depinde de durata în care infecția este lăsată fără tratament.

Cum poate fi diagnosticată candidoza vaginală?

Infecțiile fungice pot fi cu ușurință diagnosticate. Mai întâi de toate, medicul te va întreba istoricul medical, adică dacă ai avut în trecut o asemenea infecție sau o infecție sexual-transmisibilă.

Următorul pas este efectuarea examenului pelvic, adică examinarea pereților vaginali și a colului uterin după introducerea speculumului („oglinzii”) în vagin. De asemenea, pe parcurs va fi examinată și aria din jur pentru a depista unele semne ale infecției.

În funcție de decizia medicului, în timpul examenului va fi colectată și o probă de celule din vagin, pentru a o analiza ulterior în laborator și a determina despre ce infecție este vorba.

Ce implică tratamentul candidozei vaginale?

Fiecare infecție fungică este diferită, astfel încât medicul îți va sugera un tratament care este mai potrivit pentru tine. De obicei, tratamentul se indică în funcție de severitatea simptomelor.

Pentru o infecție fungică simplă medicul îți va prescrie un tratament de 1-3 zile cu cremă antifungică, pastile sau supozitorii („lumânări”).

Substanțele active din aceste medicamente sunt, de obicei, următoarele:

  • Butoconazol;
  • Clotrimazol;
  • Miconazol;
  • Terconazol;
  • Fluconazol.

După urmarea tratamentului este necesară o consultație repetată la ginecolog pentru a te asigura că tratamentul prescris a funcționat. Aceasta este necesară și în cazul în care simptomele revin peste o perioadă de timp.

Pentru a infecție fungică complicată tratamentul indicat va fi mai complex. Medicul o va depista conform următoareleor semne:

  • Roșeață severă, inflamație și mâncărimi care provoacă iritații, descuamări sau rupturi vaginale;
  • Ai mai mult de 4 infecții fungice pe an;
  • Infecția fungică este provocată de altă specie de Candida, nu de Candida albicans;
  • Ești însărcinată;
  • Suferi de diabet zaharat necontrolat sau ai imunitatea slăbită;
  • Ești HIV-pozitivă.

Tratamentul posibil pentru o infecție fungică complicată poate include:

  • Utilizarea pe parcursul a 14 zile a cremelor, unguentelor, pastilelor sau a supozitoriilor vaginale prescrise de medic;
  • Două sau trei doze de fluconazol;
  • Prescrierea fluconazolului pe termen îndelungat, o dată pe săptămână timp de 6 săptămâni sau aplicarea topică (în zona vaginală) a unui remediu antifungic.

Dacă infecția fungică revine, ar fi bine să te asiguri că partenerul tău nu este, de asemenea, infectat. Nu uita să utilizezi prezervativul în timpul actului sexual, atunci când faci sex cu un partener nou sau atunci când există suspecția că partenerul tău are o infecție fungică. Discută cu medicul tău toate opțiunile de tratament ale infecției fungice.

Este infecțioasă candidoza vaginală?

Infecțiile fungice nu sunt considerate infecții cu transmitere sexuală, dar, cu toate acestea, sunt infecțioase. Poți transmite infecția fungică partenerului tău în timpul sexului oral sau vaginal. De asemenea, este posibilă transmiterea infecției prin jucăriile sexuale sau în urma sexului oral cu o persoană care suferă de candidoză bucală (prezența infecției în gură).

Este posibilă transmiterea infecției nou-născutului, dacă mama suferă de candidoză în timpul nașterii. Infecția poate migra la copil și în timpul alăptării, dacă aceasta este prezentă pe sânul mamei.

Deși poți transmite infecția fungică altei persoane, aceasta nu este la fel de contagioasă ca și altele – nu este posibilă infectarea în cazul aflării în aceeași casă sau utilizarea aceleiași cabine de duș.

Cum poți evita candidoza vaginală?

Este important să cunoști care factori anticipează apariția candidozei vaginale în cazul tău. De exemplu, unele femei o experimentează după administrarea unei cure de antibiotice. Dacă știi cu precizie care sunt factorii care îi provoacă apariția, vei ști exact cum să previi această infecție.

Iată ce te poate ajuta:

Evită să:

  • Porți lenjerie, pantaloni sau colanți foarte strâmți;
  • Utilizezi deodorante feminine sau absorbante și tampoane parfumate;
  • Stai așezată un timp îndelungat în haine umede, în special în costume de baie;
  • Stai în căzi cu hidromasaj sau să faci băi calde frecvent.

Deși candidoza vaginală este o infecție frecventă, tratamentul prompt și cuvenit poate reduce simptomele neplăcute în doar câteva zile. De asemenea, cunoscându-ți factorii care o declanșează, ai putea reduce infecțiile ulterioare. Adresează-te medicului tău dacă infecția fungică revine și durează mai mult de două luni.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
csid.ro
Sursa: 

healthline.com, cdc.gov

La Inceput