Trichomoniaza: cea mai răspândită infecție din Moldova, care se transmite pe cale sexuală

Trichomoniaza este o infecție care se transmite pe cale sexuală. Este provocată de un parazit microscopic denumit Trichomonas vaginalis.Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în 2019, în țara noastră au fost înregistrate 5.627 de cazuri de infectare cu acest microorganism. De fapt, aceste cazuri ar putea fi mai multe, întrucât, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, doar 30% dintre persoanele infectate au simptome. Deci, la medic pentru confirmarea infecției ajung mai puține persoane decât sunt, de fapt, infectate. Află în continuare ce trebuie să faci pentru a evita infecția și a o depista la timp.

Simptomele trichomoniazei

În cazul în care acestea își fac apariția, se întâmplă, de obicei, între 5 și 28 zile de la contactul sexual neprotejat.

La femei se manifestă prin:

 • Eliminări vaginale anormale, care pot fi dense, clare sau spumoase, de o culoare galben-verzuie;
 • Eliminări intense, care pot avea un miros neplăcut, de pește alterat;
 • Înroșirea, umflarea și mâncărimea la nivelul organelor genitale externe, uneori și în interiorul vaginului;
 • Durere și disconfort la urinare sau în timpul sexului.

La bărbați se manifestă prin:

 • Dureri în timpul urinării sau a ejaculării;
 • Necesitatea de urinare mai frecventă decât de obicei;
 • Eliminări subțiri și albicioase din penis;
 • Dureri, inflamare sau roșeață la nivelul capului penisului sau a prepuțului.

Cum se transmite trichomoniaza?

Trichomoniaza se transmite de la o persoană la alta în urma actului sexual neprotejat (fără utilizarea contracepției de barieră, precum prezervativul, de exemplu) sau a împărțirii jucăriilor sexuale neigienizate și nesterilizate. Infecția nu se transmite prin sărut, îmbrățișare, utilizarea acelorași vase sau a aceluiași colac de veceu. De asemenea, aceasta nu se transmite prin contactul sexual care nu implică organele genitale.

Când riști să faci trichomoniază?

Potrivit CDC, trichomoniaza afectează mai frecvent femeile decât bărbații, cele mai frecvente cazuri fiind raportate în jurul vârstei de 50 de ani.

Riști să faci trichomoniază dacă:

 • Ai mai mulți parteneri sexuali;
 • Ai avut anterior o boală cu transmitere sexuală (de exemplu, chlamidya sau sifilis);
 • Practici sexul neprotejat: fără prezervativ sau alte tipuri de contracepție de barieră.

Cum poți afla dacă ești infectat/infectată?

Simptomele trichomoniazei sunt similare cu cele ale altor infecții cu transmitere sexuală, astfel încât aceasta nu poate fi depistată doar prin aflarea simptomelor. Dacă crezi că ai putea fi infectat cu Trichomonas, este cazul să te adresezi la medic pentru un examen fizic și efectuarea testelor de laborator.

Un șir de teste pot depista trichomoniaza, inclusiv:

 • Efectuarea frotiului vaginal sau examinarea eliminării din uretra masculină la microscop;
 • Culturile celulare;
 • Testele la antigeni;
 • Testele care depistează materialul genetic (ADN-ul) parazitului.

Cum se tratează trichomoniaza?

Trichomoniaza este o infecție care se tratează cu antibiotice. De obicei, este vorba de metronidazol (Flagyl) sau tinidazol (Tindamax).

Atenție! Nu consuma în niciun caz alcool timp de 24 de ore după administrarea metronidazolului și timp de 72 de ore după administrarea tinidazolului. Dacă nu respecți regula, poți suferi de grețuri și vomă severă.

Asigură-te că partenerul/partenerii tăi au fost diagnosticați și tratați. Dacă aceștia nu au simptome, nu înseamnă că nu sunt infectați. În timpul administrării tratamentului și pe parcursul unei săptămâni după încheierea tratamentului va fi nevoie să vă abțineți de la orice contact sexual.

Care este evoluția infecției?

Trichomoniaza nu va dispare fără tratament. Odată ce ai început administrarea antibioticelor, infecția se tratează timp de o săptămână.

Totuși, este recomandat să mai aștepți o săptămână după tratament pentru a clarifica lucrurile și a te asigură că partenerul/partenerii tăi s-au tratat și nu îți pot transmite infecția din nou.

În cazul în care după tratament simptomele continuă, adresează-te medicului pentru a fi testat din nou și a primi tratamentul corespunzător.

Atât femeile, cât și bărbații trebuie să efectueze testul repetat după 2 săptămâni de la începutul tratamentului. Pentru femei este recomandată efectuarea testului repetat după 3 luni de la încheierea tratamentului, deoarece există un risc de 17% de reinfectare în această perioadă de timp.

Reinfecția este probabilă chiar dacă și partenerul tău s-a tratat, deoarece există Trichomonas rezistent la antibiotice.

Poate trichomoniaza să genereze complicații?

Infecția cu Trichomonas poate face mai ușoară transmiterea și a altor microorganisme pe cale sexuală. Inflamația organelor genitale provocate de Trichomonas poate mări riscul infectării cu virusul HIV sau cu alte infecții sexual transmisibile. De asemenea, în cazul în care ești infectat cu Trichomonas și cu virusul HIV, îl poți transmite mai ușor pe cel din urmă în timpul contactului sexual.

Gonoreea, chlamidiaza și vaginita bacteriană au loc frecvent împreună cu trichomoniaza. Dacă rămân netratate, aceste infecții pot provoca boala inflamatorie pelvină , complicațiile căreia pot fi:

 • Blocarea trompelor uterine din cauza țesutului de cicatrizare;
 • Infertilitate;
 • Dureri cronice la nivelul abdomenului inferior.

În unele cazuri, trichomoniaza poate provoca naștere prematură sau nașterea copilului cu o greutate mică.

Deși foarte rar, se poate întâmpla și transmiterea parazitului de la mamă la copil. Medicamentele care tratează trichomoniaza sunt sigure în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este absolut necesar să discuți cu medicul tău dacă suspectezi că ești infectată cu acest parazit. Astfel vei reduce riscurile pentru tine și copilul tău.

Cum te poți feri de trichomoniază?

Cea mai bună metodă de a evita infectarea cu acest parazit este să te abții de la contactul sexual neprotejat. Utilizează prezervativul sau alte metode de contracepție de barieră atunci când practici sex, în special dacă este vorba despre un partener nou, necunoscut.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
clpmag.com
Sursa: 

nhs.uk, cdc.gov, healthline.com

La Inceput