Vegetarieni și vegani: 8 mituri medicale explicate de specialiști

Dieta vegetariană care include mai multe variații: lacto-ovo-vegetarieni (consum de produse vegetale, lactate și ouă), lacto-vegetarieni (consum de produse vegetale și lactate), ovo-vegetarieni (consum de produse vegetale și ouă), pescarieni (consumul produselor vegetale, a peștelui și uneori a ouălor și a lactatelor), vegani (consumul doar a produselor vegetale) și raw-vegani (consumul produselor vegetale tratate termic la maxim 40 grade Celsius) este astăzi pe cât de populară, pe atât de învăluită de mituri și concepții eronate. Pentru a clarifica lucrurile, v-am pregătit în continuare 8 din cele mai frecvente mituri la acest subiect combătute de specialiștii în domeniu.

La început de ianuarie organizația caritabilă, cea mai veche societate vegană din lume, Societatea Veganilor (The Vegan Society) din Birmingham, Marea Britanie, a îndemnat populația, pentru al doilea an consecutiv, să adopte pentru o lună dieta vegană și să își analizeze relația proprie cu animalele. Astfel, luna ianuarie 2021 a fost denumită Veganuary.

Mit #1 Dieta vegetariană este mereu sănătoasă

În ultimii 10 ani tot mai multe studii au demonstrat legătura dintre consumul de carne roșie și apariția cancerului de colon, a obezității, diabetului zaharat sau a bolilor cardiovasculare la populație.

Acest fapt înseamnă că dieta lipsită de carne ar putea fi mai sănătoasă pentru organismul uman. Cu toate acestea, la fel cum nu toate tipurile de carne sunt roșii, nici toate dietele vegane nu sunt sănătoase.

De exemplu, dacă o persoană consumă doar cheaps-uri din cartofi, el este vegan, însă nu este asigurat cu vitalitate, energie și sănătate.

La fel ca și în cazul altor diete, aceasta depinde în mod integral de ce consumă persoana. În plus, carnea albă și peștele nu au fost asociate cu aceleași patologii cu care este asociat consumul de carne roșie sau procesată.

De asemenea, un șir de studii au demonstrat că substituenții vegetali ai cărnii au o cantitate mai mare de sare (0,89 g/burger vegetarian) comparativ cu produsele din carne (0,75 g/burger din vită).

Mit #2 Vegetarianismul garantează mereu o pierdere în greutate

Din păcate, nu este adevărat. Nu toate dietele vegetariene sunt sănătoase în mod egal, existând o mare probabilitate ca în unele dintre ele să existe consumul a mii de calorii fără ca acestea să fie de origine animalieră.

Cheia pierderii greutății este o dietă echilibrată și exercițiile fizice, însă nu neapărat și excluderea produselor animaliere din meniul zilnic.

Iată ce explică autorii unui studiu la subiectul pierderii în greutate datorate urmării dietei vegane, publicat în revista Translational Psychiatry:

„Am găsit o legătură puternică dintre efectele pe termen mediu și lung ale dietei vegane comparativ cu una carnivoră asupra pierderii în greutate, metabolismului energetic și inflamației sistemice”.

Potrivit cercetătorilor, această afirmație este adevărată pentru participanții sănătoși, cei care suferă de obezitate și de diabetul zaharat de tip II.

Un alt studiu publicat în revista dedicată diabetului zaharat,  BMJ Open Diabetes Research and Care, a dedus că dieta vegană are un impact pozitiv asupra sănătății persoanelor care suferă de diabet zaharat, alături de o îmbunătățire a greutății participanților.

Mit #3 Vegetarienii și veganii nu își pot lua cantitatea necesară de proteine din alimente

Este unul dintre cele mai frecvente mituri. Acesta nu este argumentat, deoarece proteinele se regăsesc într-un șir de produse vegetale.

Pentru carnivori, proteinele se regăsesc în carne, pește, produse lactate și ouă. Veganii, însă, au parte de proteine, consumând toate tipurile de leguminoase și produsele dintre ele (humus, tofu, miso), spelta, spirulina, quinoa, ovăz, orez, nuci și semințe.

Chiar și legumele conțin proteine, precum spanacul, sparanghelul, brocoli, cartofii dulci și cei simpli.

Mit #4 Nu îți poți crește mușchii fără carne

Urmărind mitul anterior, acesta își pierde actualitatea, deoarece cel mai important nutrient pentru creșterea mușchilor este proteina. Iar odată ce produsele vegetale abundă în proteine, mușchii pot fi crescuți și în urma consumului acestor produse.

Află despre pericolele shake-urilor proteice.

Mit #5 Produsele lactate sunt esențiale pentru oase

Nu produsele lactate sunt esențiale pentru oase, ci calciul. De fapt, calciul este esențial pentru un șir de funcții din organism, inclusiv menținerea tensiunii arteriale, contracția mușchilor, transmiterea semnalului către nervi și coagularea sângelui.

Astfel, veganii trebuie să se asigure că primesc suficient calciu din alimente, precum soia, năut, fasole, linte, spanac, chia, semințe de in, alge de mare și migdale.

Mit #6 Nu îți poți lua suficientă vitamina B12 din dieta vegetariană

În timp ce veganii trebuie să administreze suplimente alimentare pentru a lua cantitatea necesară de vitamina B12, vegetarienii au un șir de opțiuni alimentare, precum produsele lactate, în special cașcavalul și ouăle. De asemenea, există și cerealele fortificate cu vitamina B12, tofu, laptele vegetal și vlăstarii.

Mit #7 Consumul de soia mărește riscul apariției cancerului mamar

În acest moment nu există nici un studiu care ar confirma că introducerea de soia și produsele acesteia în meniu este asociată cu un risc mai mare de apariție a cancerului mamar.

Convingerea vine în urma studiilor realizate anterior pe șobolani, care au demonstrat că atunci când șobolanii consumau multă soia, riscul apariției cancerului mamar creștea. Cu toate acestea, oamenii procesează soia și produsele din ea în mod diferit.

Un studiu publicat în februarie 2020 a urmărit timp de 8 ani un grup de aproape 53 000 de femei care consumau soia sau produse lactate. Aceștia nu au găsit nicio asociere între consumul de soia și apariția cancerului mamar, dar au găsit o asociere pozitivă între consumul de lapte și apariția cancerului mamar. Astfel, femeile care consumau lapte au suferit de cancer mamar cu mult mai frecvent comparativ cu femeile care au consumat produse de soia.

Cu toate acestea, cercetătorii au depistat un risc mai mare în cazul femeilor care au administrat suplimente de soia, iar în familia lor au existat cazuri de cancer mamar.

Află despre 10 tipuri de cancer care fac cele mai multe victime printre femei. 

Mit #8 Femeile însărcinate au nevoie de carne și lactate

În timpul sarcinii este nevoie de a asigura copilului toți nutrienții necesari pentru creștere și dezvoltare, însă, după cum am observat anterior, majoritatea produselor vegetale îi pot asigura.

Femeile vegane și vegetariene au nevoie de planificare alimentară înainte de sarcină pentru a se asigura că nu duc lipsă de nimic în această perioadă.

Societatea Americană de Dietetică (The American Dietetic Association) recomandă suplimentarea cu vitamina B12 a dietei femeilor însărcinate și a celor care alăptează. Specialiștii concluzionează că o asemenea dietă poate fi sigură în timpul sarcinii și alăptării, doar că este nevoie de o balanță strictă de nutrienți.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
freshlean.com, awarenessdays.com
Sursa: 

healthline.com, vagansociety.com, medicalnewstoday.com

La Inceput