Trombocitele din sânge: când nivelul lor este anormal și de ce

Trombocitele sunt celule ale sângelui care au un rol important în vindecarea rănilor și prevenirea sângerării exagerate. Valoarea medie a acestora este indicată în rezultatele analizei generale a sângelui. Nivelul sub sau peste limită poate fi un semn de îmbolnăvire.  Află în continuare ce presupune testul de măsurare a trombocitelor în sânge și când valoarea medie a acestora poate fi sub sau peste limita normală.

Ce reprezintă testul de măsurare a trombocitelor în sânge?

Testul se efectuează prin colectarea sângelui din venă (de obicei de la nivelul cotului). Ulterior, proba colectată este transportată în laborator, unde este măsurat numărul mediu al trombocitelor pe care îl are persoana într-un mililitru de sânge.

Valoarea medie pentru un adult sănătos este cuprinsă între 150 000 și 400 000 pe mililitru. Atunci când numărul este mai mic, este vorba de trombocitopenie, iar când este mai mare, de trombocitoză.

Ce nu este indicat să faci înainte de analiza de sânge. 

De ce nivelul trombocitelor poate fi peste limită?

Trombocitele se sintetizează la nivelul măduvei osoase din celule mai mari, denumite megacariocite.

Un nivel mai mare al trombocitelor în sânge poate avea loc, atunci când un anumit factor determină măduva osoasă să sintetizeze mai multe trombocite. Atunci când motivul nu este cunoscut, trombocitoza este denumită primară sau esențială. În cazul în care această modificare este cauzată de o infecție sau o altă patologie, aceasta este vorba despre o trombocitoză secundară.

Cum să descifrezi un buletin de analize medicale. 

Un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge

O persoană riscă să facă mai multe cheaguri în vasele de sânge, atunci când nivelul trombocitelor este peste limită. Coagularea sângelui este un proces natural necesar organismului pentru a se apăra de pierderi ale sângelui. Astfel, numărul trombocitelor este mai mare în sânge după suportarea unor traumatisme sau leziuni ale vaselor sanguine.

Cu toate acestea, pentru că trombocitele participă la coagularea sângelui, acestea pot provoca trombi periculoși în brațe și picioare. Cheagurile de sânge se pot desprinde de vase și călători în alte zone ale corpului.

Riscul apariției cheagurilor de sânge este mai mare la persoanele țintite la pat, care nu își pot mișca membrele. Dacă un pacient rămâne imobilizat la pat în urma suportării unui traumatism, acesta va necesita monitorizarea permanentă a trombocitelor din sânge pentru a evita riscul formării cheagurilor de sânge.

Cauze de scurtă durată, mai puțin serioase ale trombocitozei (unui nivel mai mare al trombocitelor în sânge):

- Recuperarea după un traumatism recent;

- Restabilirea după sângerare în urma suportării unei intervenții chirurgicale;

- Stare după consumul abuziv de alcool sau deficiența vitaminei B12;

- Activitate fizică intensă sau suprasolicitare, asemenea parcurgerii unui maraton;

- Utilizarea medicamentelor contraceptive.

Cauze de lungă durată, serioase ale  trombocitozei

În cazurile în care trombocitoza rămâne constantă pe parcursul unei perioade mai îndelungate de timp, poate fi vorba de următoarele patologii:

- Cancer: de stomac, plămâni, mamar sau ovarian, la fel și limfomul pot cauza un număr mai mare de trombocite în sânge. Pentru a depista cancerul pot fi necesare biopsia, tomografia computerizată sau testarea adițională a  sângelui.

- Anemia: persoanele cu o anemie fier-deficitară sau hemolitică pot avea un număr mai mare a trombocitelor în sânge.

- Boli inflamatorii: asemenea artritei reumatoide sau a colonului iritabil pot majora numărul trombocitelor din sânge. În majoritatea cazurilor, pe lângă numărul mare al trombocitelor, persoanele vor experimenta și alte simptome.

- Infecțiile: unele infecții, precum tuberculoza pot cauza un număr mai mare al trombocitelor în sânge.

- Splenectomia: înlăturarea splinei din organism poate provoca o majorare temporară a trombocitelor.

De ce nivelul trombocitelor poate fi sub limită?

Un număr mai mic de trombocite poate cauza o dificultate de coagulare a sângelui, expunând persoanele unui risc mai mare de sângerare. Cauza acestui proces poate fi o producere insuficientă de trombocite, însă uneori motivul poate fi și necunoscut. De asemenea, poate fi vorba de o patologie medicală.

Risc mai mare de sângerare spontană

Dacă numărul trombocitelor scade sub 20 000/mililitru, persoana poate sângera spontan. În asemenea cazuri poate fi nevoie de transfuzii de sânge.

Un nivel mai mic de trombocite în sânge poate expune o persoană riscului de deces în cazul în care aceasta a suferit de curând o leziune traumatică.

Cauze frecvente de apariție

Cauze frecvente ale unui număr mic al trombocitelor pot fi:

- Virusurile: mononucleoza, HIV, SIDA, rujeola și hepatita pot contribui la micșorarea numărului de trombocite;

- Medicamentele: aspirina , antihistaminicele, antibioticele și diureticele pot scădea numărul de trombocite din sânge;

- Cancerul osos poate afecta capacitatea oaselor de a sintetiza trombocitele. Limfomul și leucemia pot fi cele mai frecvente cauze.

- Anemia aplastică poate reduce numărul celulelor sanguine, inclusiv a trombocitelor;

- Infecțiile bacteriene, în special sepsisul ;

- Bolile autoimune, precum lupusul eritematos sistemic și boala Crohn, care pot diminua numărul de trombocite, determinând corpul să își atace propriile țesuturi;

- Chimioterapia dăunează atât celulelor canceroase, cât și țesuturilor sănătoase, ceea ce împiedică corpul să producă numărul necesar de trombocite.

- Intoxicația cu unele pesticide poate dăuna trombocitelor;

- Ciroza hepatică provocată frecvent de consumul abuziv de alcool poate reduce numărul de trombocite din sânge;

- Sângerarea cronică, precum cea gastrică sau ulcerul stomacal poate reduce numărul de trombocite din sânge.

De asemenea, numărul de trombocite are tendința de a scădea odată cu înaintarea în vârstă. Un număr de trombocite care este mai mic decât a fost cândva sau unul care se apropie de limita de jos nu este un motiv de îngrijorare pentru vârstnici, în special dacă nu există alte simptome concomitente.

În cazul în care analiza generală a sângelui a demonstrat abateri de la limită a numărului de trombocite, adresați-vă medicului pentru a depista care este cauza. Nu ezitați să menționați toate simptomele adiționale pe care le experimentați. Acestea vor ajuta la stabilirea diagnozei definitive și a tratamentului corespunzător.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
dutable.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput