Monocitele din sânge: când nivelul lor este anormal și de ce

Descifrarea analizei generale a sângelui poate fi uneori o procedură anevoioasă, din cauza mai multor parametri pe care aceasta o include (eritrocite, hemoglobina, leucocite, limfocite, monocite, granulocite ș.a.) și a abaterilor care au o semnificație absolut diferită – numărul mai mare sau mai mic de limita indicată. Află în continuare ce sunt monocitele, celulele, numărul cărora este inclus în analiza generală a sângelui și ce semnifică valorile anormale ale acestora (mai sus sau mai jos de limita indicată).

Ce nu este indicat să faci înainte de o analiză de sânge.

Ce sunt monocitele?

Monocitele sunt un tip de celule „albe” sau leucocite din sânge și au un rol important de a proteja organismul împotriva virusurilor și a bacteriilor din mediul înconjurător.

Monocitele sunt produse de măduva oaselor, de unde ajung în sânge. Apoi, pentru a-și realiza funcțiile de înghițire a microbilor și a celulelor moarte, ele călătoresc spre alte țesuturi din corp, unde poartă denumirea de macrofage.

Celulele albe din sânge alcătuiesc 1% din numărul total de celule, iar printre acestea se numără:

- Bazofilele: secretă substanțe chimice care ajută organismul să lupte împotriva alergiilor și a altor agenți infecțioși;

- Eozinofilele: atacă paraziții și celulele de cancer, dar și asistă la răspunsul alergic al corpului;

- Limfocitele: produc anticorpi împotriva bacteriilor, virusurilor și a altor substanțe care invadează organismul;

- Neutrofilele: omoară bacteriile și fungii.

Celulele albe enumerate rămân în organism 1-3 zile, după care sunt distruse în sistemul limfatic. Iată de ce măduva osoasă produce celule noi în mod constant.

Care este nivelul normal al monocitelor în sânge?

Celulele albe din sânge, printre care și monocitele, se află într-o balanță strictă. Atunci când o fracție este înaltă, alta este mai joasă. Astfel, atunci când medicul cercetează analiza generală a sângelui, acesta nu privește niciodată doar la fracția monocitelor, ci la toate celulele albe în ansamblu.

Celulele albe sunt notate în analiză în procente, adică ce fracție ocupă din numărul total de celule albe, denumite și leucocite. Iată care sunt valorile fiecărei fracții:

- Monocitele: 2-8% (100-700/mm3);

- Bazofile: 0,5-1% (25-100/ mm3) ;

- Eozinofile: 1-4% (50-500/ mm3);

- Limfocite: 20-40% (1000-4000/ mm3);

 - Neutrofile: 55-70% (2500-8000/ mm3);

Nivelul total al leucocitelor (celulelor albe) crește drept răspuns la:

- Stresul acut;

- Boli de sânge;

- Activarea sistemului imun;

- Infecții;

- Inflamație.

De ce nivelul monocitelor poate fi peste limită?

Atunci când în sângele unui adult se depistează un nivel mai înalt de 800 monocite/ mm3, aceasta înseamnă că organismul luptă cu o infecție. Unele boli, cărora li se asociază un nivel înalt al monocitelor în sânge sunt:

- Infecții virale, precum mononucleoza, oreionul sau rujeola;

- Infecții parazitare, asemeni malariei;

- Boli inflamatorii cronice, precum sarcoidoza (creșterea și înmulțirea celulelor inflamatorii în diferite părți ale corpului);

- Tuberculoza;

- Leucemia monocitară cronică (boală canceroasă în care monocitele din măduva osoasă încep să crească incontrolabil);

Unii cercetători consideră că nivelul înalt al monocitelor este asociat cu bolile de inimă, iar depistarea acestora la timp ar putea ajuta la monitorizarea și tratamentul lor corespunzător. De asemenea, numărul monocitelor ar putea ajuta la depistarea prognozei persoanelor care suferă de colită ulceroasă.

De ce nivelul monocitelor poate fi sub limită?

Un nivel mic al monocitelor în sânge sau monocitopenia reprezintă scăderea acestora sub 500/mm3. Această cifră poate indica următoarele afecțiuni:

- Mielosupresia indusă de chimioterapie (inhibarea producerii celulelor albe ale sângelui de către măduva osoasă);

- Infecții precum HIV, virusul Epstein Barr sau adenovirusul;

- Terapia cu corticosteroizi sau cu imunoglobuline;

- Tulburări neoplazice (afecțiuni care determină creșterea tumorilor);

- Rezecții gastrice sau intestinale (intervenție chirurgicală prin care se înlătură o parte/integral stomacul sau intestinele).

Cum poate fi tratat nivelul înalt de monocite din sânge?

Tratamentul variază, în funcție de cauza apariției monocitozei (nivelului mărit al monocitelor din sânge). Înainte de indicarea tratamentului, medicul ar putea să îți indice un șir de teste de laborator pentru a stabili cauza apariției. În general, acesta include:

- Tratamentul infecțiilor virale, care se focusează, de obicei, pe managementul simptomelor;

- Antibioticele care pot trata infecțiile bacteriene, asemeni tuberculozei;

- Tratamentul paraziților din organism (urmează după determinarea exactă a tipului de paraziți).

Tratamentul cancerului poate include:

- Chimioterapia;

- Radioterapia;

- Transplantul celulelor-stem;

- Terapia de suport;

- Intervenția chirurgicală.

Cum poți menține un nivel optim de monocite în sânge?

Fără doar și poate, dacă nivelul monocitelor din sânge este înalt, organismul luptă cu o infecție. Însă, pentru a le menține la un nivel constant, unele studii sugerează că practicarea regulată a exercițiilor fizice și includerea alimentelor anti-inflamatoare, precum uleiul de măsline, verdețurile, roșiile, pomușoarele, nucile, peștele gras (precum somonul, tonul, sardinele și macroul) poate ajuta la menținerea monocitelor în limitele normei în organism.

De asemenea, se recomandă evitarea sau limitarea consumului cărnii roșii și a celei procesate, a glucidelor simple (pâine și paste din făină albă, zahăr și produsele dulci), alimente prăjite, băuturile dulci, margarina sau untura.

În orice caz, atunci când depistezi că nivelul monocitelor din sânge este înalt, discută cu medicul tău pentru a afla care ar putea fi cauza, cum să te tratezi și dacă schimbările stilului de viață îți vor fi de ajutor.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
healthline.com, romedic.ro
Sursa: 

healthline.com, medicinenet.com

La Inceput